Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Beholder riket, men mister kongekronen

Likud-leder Benjamin Netanyahu får trolig fortsette som statsminister i Israel, men med et nødskrik. (Foto: Likud)
Likud-leder Benjamin Netanyahu får trolig fortsette som statsminister i Israel, men med et nødskrik. (Foto: Likud)
Benjamin Netanyahu vil kanskje fortsatt kunne titulere seg som Israels statsminister, men kongekronen har han mistet til Yair Lapid. En thriller av et israelsk valg kunne knapt vært mer intenst.

Da 96 prosent av stemmene var talt opp klokken 05:00 lokal tid var det dødt løp mellom de to blokkene. Sentrum-venstre fikk 60 mandater, det samme som høyresiden. Likud/Israel Beiteinu mistet elleve mandater fra valget i 2009, mens Yesh Atid ble nest størst med 19 representanter i Knesset. Valget ble om mulig enda mer spennende enn gjennomsnittet fra valgdagsmålingene til de tre store israelske fjernsynskanalene antydet.

Det endelige valgresultatet blir ikke klart før IDF-soldatenes stemmer er talt opp, noe som kan drøye helt til torsdag. Først da kan stemmene fra de partiene som havner under sperregrensen bli spredt proporsjonalt ut over de partiene som klarte den kunsten. Valgutfallet kan endres noe av dette.

Dumt for Likud, bra for Netanyahu?
Ha’aretz
-journalist Yossi Verter kroner Yair Lapid fra Yesh Atid som den nye kongen over israelsk politikk. Likud/Israel Beiteinu ble ikke den maktfaktoren som de to partiene hadde håpet, da de gikk inn for et listesamarbeid. Statsminister Benjamin Netanyahu har fått en kraftig ripe i lakken. En ripe som viser at han ikke er så politisk «urørlig» som han kanskje har framstått de siste fire årene.

Men valgresultatet trenger ikke skape nevneverdige utfordringer for Netanyahu i arbeidet med å få stablet en regjering på beina. Det er kanskje et slag i ansiktet for Likud, men for statsministeren er dette en mulighet til å føre partiet tilbake mot sentrum av israelsk politikk igjen. Gjennom et samarbeid med en populær og mektig Lapid kan han svekke makten til høyresiden i eget parti og skape en enklere situasjon for Israel internasjonalt, mener Haviv Rettig Gur i Times of Israel. Yesh Atid-sjefen har heller ingen ønsker om å bli statsminister.

Fra fjernsynsanker til toppminister
Lapid skulle holde sin seierstale på valgvaken i Tel Aviv samtidig som Netanyahu skulle i ilden, men valgte å vente til statsministeren var ferdig. Det var en rørt partileder som talte til sine egne.

– Et tungt ansvar har blitt plassert på våre skuldre i dag. Gjennom hele denne valgkampen jeg har blitt fortalt igjen og igjen: «Ikke glem oss når du endelig sitter der. Ikke være som alle de andre som velges inn og glemmer virkeligheten.» Det lover jeg at jeg ikke vil gjøre, sa han.

Yesh Atid har sagt gjennom valgkampen at de ønsker en bred regjering, noe Lapid gjentok under sin seierstale. Han ønsker å samle «de moderate kreftene til venstre og høyre for å skape virkelig endring i Israel».

Staket kursen for neste regjering
Netanyahu må ha hatt problemer med å skrive sin takketale tirsdag kveld, grunnet hvordan Likud/Israel Beiteinu både er valgvinnere og -tapere på samme tid. Han valgte å fokusere på det positive: De vil fortsatt lede nasjonens neste regjering.

– Jeg er stolt av å være deres statsminister. Jeg takker dere for å ha gitt meg nok en sjanse, for tredje gang, til å lede Israel. Det er et stort privilegium og et stort ansvar. Og det er en mulighet til å skape den typen forandring som folket venter på. En endring som vil tjene hele folket.

Statsministeren satte opp fem punkter han vil satse på de neste fire årene: 1. Sikkerhet og Iran, 2. økonomi, 3. politisk ansvarlighet – inkludert «å streve etter sann fred», 4. allmenn verneplikt og 5. hjelpe Israels fattigste og middelklassen ved å kutte levekostnader og boligpriser.

Se utdrag fra Netanyahus tale på valgnatten.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aLOg35z9jKA[/youtube]

– Vi har bygget et hjem
Mens Likud/Israel Beiteinus oppslutning har blitt barbert av Yesh Atid fra venstre, har Bayit Yehudi gjort den samme jobben fra høyre. Partiet kommer til å ende opp med 11 eller 12 mandater i Knesset. En offensiv partileder Naftali Bennett talte til sine partikolleger natt til onsdag.

– Vi lovet at noe nytt var i ferd med å skje. Og i dag har noe nytt skjedd i Israel. I dag har vi bygget et nytt hjem (ordspill på partinavnet «Jødisk hjem») i staten Israel. Et nytt hjem for dem som ønsker et Israel som har selvtillit og tror på sin egen styrke. Våre fiender vil komme til å få vite at du ikke spøker med staten Israel. I dag har vi bygget et nytt hjem for alle dem som elsker IDF og deres krigere.

Mange er fornøyde
Generelt var det merkelig nok nesten ingen partier som ikke fant noe som helst glede i valgresultatene, rent bortsett fra Kadima som trolig faller ut av Knesset. Sosialistiske Meretz har mer enn doblet sin oppslutning og er foreløpig oppe i 7 mandater. Partileder Zahava Gal-On sier de ikke vil «anbefale en kandidat som er villig til å gå i koalisjon med Netanyahu». Også i Shas-leiren var de fornøyd. Partiet har ligget i en dyp valgstrid med Bayit Yehudi om usikre velgere på høyresiden. De ser ut til å ende på samme oppslutning som de fikk i 2009 på 11 representanter. En av de tre formennene i Shas, Aryeh Deri, kaller det hele «et mirakel» etter det han beskriver som partiets vanskeligste valgkamp noensinne.

Også de arabiske partiene har gjort det godt og ligger an til 12 mandater. Arbeiderpartiet dobler sin representasjon til 15-16, mens Hatnua-leiren virker fornøyde nok med sin oppslutning på 6-7 mandater. Selv Likud/Israel Beiteinu kan glede seg over Netanyahus nevnte bemerkninger: De skal, på tross av sitt fall, fortsatt få sette agendaen i israelsk politikk i fire nye år.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart