Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Likud i samtaler med ultra-ortodokse partier

Yair Lapid, Israels heteste politiker etter valget, har med sitt brakvalg allerede satt agendaen for den neste regjeringen: Allmenn verneplikt. (Foto: Jewish World News)
Yair Lapid, Israels heteste politiker etter valget, har med sitt brakvalg allerede satt agendaen for den neste regjeringen: Allmenn verneplikt. (Foto: Jewish World News)
Benjamin Netanyahu ønsker både Shas og United Torah Judaism med i den neste regjeringen. Hva gjør det med Yair Lapid (bildet) og Naftali Bennett sine forhandlingsposisjoner?

Natt til onsdag skal Netanyahu ha ringt både Eli Yishai i Shas og Ya’akov Litzman i United Torah Judaisms (UTJ) og sagt at han ønsker dem med videre i neste koalisjon. Samtidig gir statsministeren signaler i en pressemelding som neppe lokker de to ultraortodokse partiene. Tre punkter vil være viktige i forhandlingene understreker Netanyahu: En mer allmenn verneplikt, lavere boligpriser og endringer i innenrikspolitikken.

– Vi våknet opp i dag morges med et klart budskap fra folket: Den ønsker at vi former en regjering som vil skape store innenrikspolitiske endringer. Jeg snakket med Avigdor Lieberman og vi bestemte oss for at vi vil fokusere på disse tre kjernesakene i forhandlingene, i tillegg til å opprettholde Israels sikkerhet, for å kunne bygge en så bred koalisjon som mulig, skriver Likud-lederen.

Glimrende posisjon for Yesh Atid
Skulle Netanyahu bestemme seg for å samarbeide med de ultra-ortodokse kan det skape problemer for de to største valgvinnerne, Yesh Atid og Bayit Yehudi. Førstnevnte parti har aldri stilt noen forhåndskrav for å ville gå inn i regjering, men har snakket mye under valgkampen om allmenn verneplikt og kritisert ultraortodokse partier. Leder Yair Lapid sa under sin seierstale i går at Israel trenger «en moderat» regjering. Lapid kan komme til å føle at et samarbeid med de ultraortodokse partiene gjør det umulig for ham å gå inn i en regjering, fordi han må kompromisse for mye i vernepliktsspørsmålet når han skal forhandle med Shas og UTJ.

Men Yesh Atid sitter med gode kort på hånden. Det er i praksis svært vanskelig for statsministeren å danne en regjering uten å ta dem med.

Får Bennett bare smuler?
På den andre siden sitter Naftali Bennett og Bayit Yehudi utenfor koalisjonen, dersom forhandlinger med Shas, UTJ og Yesh Atid allerede blir fullført. Det vil gi regjeringen et flertall på 68 mot 52 representanter i Knesset. Bestemmer Netanyahu seg for at han også ønsker å ha dem med for å styrke koalisjonen, sitter Bennett med klart dårligere kort.

For Likud sin del er rekkefølgen neppe tilfeldig. Partiet er pragmatiske i spørsmålet om allmenn verneplikt og håper kanskje at de ultra-ortodokse og Yesh Atid kan «utjevne» hverandre i denne saken, dersom de sitter i koalisjon sammen. Velger Netanyahu å unngå de ultra-ortodokse og ta med Bayit Yehudi og Yesh Atid, betyr det at tre av hans regjeringspartnere – medregnet Israel Beiteinu – ønsker full allmenn verneplikt. Da står Likuds tilnærming langt svakere.

Ønsker å danne alternativ regjering
Samtidig har Arbeiderparti-leder Shelly
Yachimovich startet sitt arbeid med å danne en regjering hvor Likud/Israel Beiteinu blir holdt utenfor. Hun oppfordrer Lapid til å holde seg borte fra en regjering ledet av Netanyahu, for å kunne danne et alternativ.

– Jeg oppfordrer ham til å ikke bli med i en Netanyahu-ledet regjering og ikke ta del i ødeleggelsen av middelklassen, som vil skje straks etter at Netanyahu har blitt tatt i ed, sier Yachimovich.

– Jeg vil gjøre alt for å utnytte den politiske muligheten som ble åpnet i går, for å skape en regjering av moderate, sosiale og fredsvennlige og sentrumorienterte krefter, uten Benjamin Netanyahu som statsminister. Det vil jeg arbeide svært hardt med å få til, forklarer hun.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart