Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu og Lapid i forhandlinger

Yair Lapid møtte statsminister Benjamin Netanyahu til regjeringsforhandlinger. (Foto: Yesh Atid)
Yair Lapid møtte statsminister Benjamin Netanyahu til regjeringsforhandlinger. (Foto: Yesh Atid)
Benjamin Netanyahu opplyser at han har hatt noen "svært gode" samtaler med Yair Lapid (bildet) torsdag kveld. Statsministeren vurderer å droppe å ta med Bayit Yehudi i den neste regjeringen.

Over to og en halv time skal de to partilederne Netanyahu og Lapid ha snakket med hverandre, i det første koalisjonsmøtet Netanyahu har hatt med en annen partileder etter valget. I en pressemelding sier statsministerens kontor at drøftelsene fokuserte på «utfordringene som staten står overfor» og de ble enige om å møtes igjen snart.

De neste dagene vil president Shimon Peres møte de ulike partilederne for å forhøre seg om hvem er den beste kandidaten til å danne en ny regjeringskoalisjon. Både Yesh Atid med sine 19 mandater og hele høyresiden har sagt at de vil anbefale Likud/Israel Beiteinus statsministerkandidat Netanyahu.

Får Yesh Atid finansministeriet?
Yedioth Aharonoth avslører at Yair Lapid ble tilbudt finans- eller utenriksministerporteføljen under samtalene med Netanyahu. Yesh Atid-sjefen skal imidlertid ikke ha vært interessert i å bli Israels neste forsvarsminister. Han skal også være redd for å ta finansposten, grunnet den økonomiske nedgangen Israel står overfor. Men bestemmer han seg for å takke ja, vil han trekke inn kompetanse som ikke sitter for partiet i Knesset.

Politisk analytiker Sima Kadmon tror derimot Lapid vil være mer interessert i å overta bolig- eller innenriksdepartementet. Selv benekter han fredag at porteføljedrøftelsene mellom Likud, Yesh Atid og Israel Beiteinu har begynt.

Torsdag hintet Israel Beiteinu-sjef Avigdor Lieberman om at han kan tenke seg å gi fra seg utenriksministerposten til Lapid, dersom det skulle være nødvendig, men mener finansministerporteføljen trolig er mer interessant for et sosialpolitisk fokusert parti.

– Utenriksministerporteføljen har ikke mitt navn skrevet på den, sa han da.

– Ap holder seg utenfor
Netanyahu skal også ha ringt Shelly Yachimovich (Arbeiderpartiet) og bedt om et møte for å drøfte om partiet ville være åpne for å bli en del av koalisjonen.

– Vi har planer om å være en målrettet opposisjon mot de tiltakene som du planlegger å gjennomføre […] Folket har bestemt at vi vil sitte i opposisjon og vi vil respektere den demokratiske beslutningen, skal hun ha svart.

Likevel skal Yachimovich ha gått med på å møte statsministeren for å vise at hun ikke har noe imot ham personlig. Hennes innstilling begrunnet hun med «de ideologiske og politiske gapene» mellom Likud og Arbeiderpartiet.

Vurderer å droppe Bayit Yehudi
Et av Yesh Atids krav for å sitte i regjering med Netanyahu har vært at Israel aktivt går inn i fredsprosessen med palestinerne igjen. Kilder i Likud forteller at han vurderer sterkt å utelatte Bayit Yehudi fra koalisjonen, et parti som er imot en tostatsløsning, for å etterkomme dette kravet.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart