Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ulovlige beduinerlandsbyer godkjennes

Typisk israelsk beduinerlandsby. (Foto: flickr.com)
Typisk israelsk beduinerlandsby. (Foto: flickr.com)
Regjeringen ønsker å godkjenne de fleste beduinerlandsbyene i Negev-ørkenen, slik at de får erstatning dersom de må forflyttes.

Beduinene i Israel har i stor grad hatt et svært lojalt forhold til staten siden dens spede begynnelse i 1948. Flere av dem har deltatt aktivt i militæret med ekspertise vanlige israelere ikke har. Derfor har de vært svært godt likt generelt i befolkningen.

For en beduin er det nomadelivet som er det ideelle. Det var en livsstil som ikke skapte nevneverdige problemer tidligere. De levde ut sine tradisjoner i Negev-ørkenen, et område av Israel «ingen» andre kunne tenke seg å bo.

Befolkningsvekst et problem
Men særlig etter innvandringen fra det gamle Sovjet på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, har situasjonen endret seg raskt. Plutselig har det lille landet fått så mange innbyggere at de mangler plass. Dermed er ikke en nomadelivsstil, som krever store åpne områder å bevege seg i, så veldig lett lenger. De siste tiårene har regjering etter regjering arbeidet aktivt med å bosette Negev-ørkenen, for å kunne tilby nye immigranter og nyetablerte israelere et rimeligere sted å bo.

I kjølvannet av dette har nye knuter på tråden oppstått mellom Israel og deres beduinske befolkning. Områdene som lenge har blitt avsatt til nomadebeduinene har stadig krympet. Flere og flere beduiner har måttet bosette seg et fast sted. Men de fleste landsbyene som har blitt skapt i kjølvannet av dette har manglet juridisk godkjennelse, fordi de ikke oppfyller bolig- og bebyggelseskravene fra staten. Mange beduiner foretrekker fortsatt å bo i små skur uten innlagt vann og strøm, med en liten flokk dyr å gjete på.

– Modig vedtak
Den langvarige idyllen i forholdet mellom staten og beduinerne er i ferd med å bryte sammen. For når Negev-ørkenen har fått større bebyggelse, har mange beduiner blitt drevet fra sine landsbyer uten å ha krav på kompensasjon. Samtidig har myndighetene forsøkt å få kontroll over beduinske landsbyer helt siden 1970-tallet og styrt hvor de skal bygges. Denne skjevheten ønsker regjeringen å gjøre noe med.

Søndag godkjente den en plan for å godkjenne flere titalls slike beduinerlandsbyer i Negev, slik at de kan kreve kompensasjon dersom de må forflyttes. Dermed vil de aller fleste av deres landsbyer i området være godkjent av staten, hvis Knesset godkjenner forslaget.

– Israels tidligere regjeringer har unngått å behandle denne saken. Men denne modige beslutningen vil muliggjøre videre utvikling i Negev, som er til det beste for alle innbyggerne i området, hevder statsminister Netanyahu.

Misfornøyd
Lederen for Rådet for ulovlige landsbyer, Ibrahim Al-Valkili, er ikke fornøyd med forslaget.

– Jeg ville heller foretrukket at de gjorde om det nåværende forslaget enn at det blir godkjent. Det er mange ting der vi er uenige med. Vårt ønske er at vi kan være partnere i denne prosessen, siden det handler om landområder, kompensasjon og forflytning av mennesker fra et sted til et annet. Vi ønsker derfor bedre vilkår i forslaget. Vi aksepterer det ikke. Vi ønsker selvsagt regulering av de ulovlige landsbyene, men kun i samarbeid og koordinasjon med folkene som lever i dem, sier Al-Valkili.

Samlet for Shas
Den misnøyen beduinerne nå føler på i møtet med staten førte til at mange ved tirsdagens valg bestemte seg for å stemme samlet for det ultra-ortodokse regjeringspartiet Shas. Ingen andre sionistiske partier fikk større oppslutning blant beduinerbefolkningen enn dem.

– Jeg ser på Shas som et moderat, religiøst parti. De er de eneste som kan hjelpe oss. Vi støtter dem fordi de er de eneste som bryr seg om de fattige og som regjeringen har glemt bort. De (regjeringen) senket ledighetsutbetalingene gjennom National Insurance, så våre fattige har blitt fattigere og statens rike har blitt rikere. Vi ønsker ikke å ende opp som Egypt og vi tror at Shas, som har verdier, vil kunne bringe forandring. De er lyset i enden av tunnelen og kan gi oss nytt håp om å kunne skape oss et anstendig liv, sier Suleiman fra landsbyen Trabin til Ha’aretz.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart