Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bennett og Lapid i samtaler om verneplikten

Partileder i Bayit Yehudi, Naftali Bennett (Foto: The Israel Project)
Partileder i Bayit Yehudi, Naftali Bennett (Foto: The Israel Project)
Politiske signaler tyder på at Benjamin Netanyahu planlegger å droppe de ultra-ortodokse partiene fra den neste koalisjonsregjeringen. Yair Lapid og Naftali Bennett (bildet) drøfter hvordan en ny vernepliktslov kan bli.

Onsdag kveld starter president Shimon Peres jobben med å få offisiell oversikt over hvem den nyvalgte nasjonalforsamlingen ønsker å anbefale som ny statsminister. Likud/Israel Beiteinu og Yesh Atid er de to første partiene ut til å komme med sin anbefaling, og begge de to største partiene kommer til å peke på Benjamin Netanyahu. Den sittende statsministeren ligger an til å få støtte fra totalt 80 Knesset-representanter, eller 82 dersom Kadima velger å gå for ham. Først når disse samtalene er unnagjort kan Netanyahu formelt sette i gang arbeidet med å forme en koalisjon.

Yair Lapid, lederen for sentrumspartiet Yesh Atid, og Naftali Bennett, lederen for høyrepartiet Bayit Yehudi, har allerede startet forhandlinger seg i mellom. For øyeblikket diskuterer de sine synspunkter rundt allmenn verneplikt. Det er et signal om at de ultra-ortodokse partiene kanskje kommer til å bli holdt utenfor den neste koalisjonen. Likud-kilder har tidligere også bekreftet at Bayit Yehudi kommer til å bli en del av den neste israelske regjeringen.

Mindre uenigheter
Spriket mellom Yesh Atid og Bayit Yehudi rundt spørsmålet om allmenn verneplikt er ikke ved første øyekast så voldsomt stort. Begge er ideologisk sett opptatt av at alle israelske borgere må ta sin del av byrden som en treårig (for menn) og toårig (for kvinner) militærtjeneste utgjør. Ingen kan få være «gratispassasjerer» i denne saken, mener partiene.

Naftali Bennetts parti er samtidig langt mer positive til statsfinansierte studier for ultra-ortodokse bibelskolestudenter enn Yesh Atid. Selv om de ønsker å skrenke inn på disse rettighetene for å få ultra-ortodokse ut i arbeidslivet, vil deres modell neppe føre til en de facto full allmenn verneplikt. Men uenighetene mellom Yesh Atid og Bayit Yehudi er langt mindre enn de ville vært for eksempel mellom Yesh Atid og Shas.

Talsmenn for de to partiene bekrefter at slike samtaler foregår mellom de to partilederne, men ønsker ikke å «diskutere saker som er relatert til koalisjonsforhandlingene med media».

Ønsker kontroll over finanskomiteen
Yesh Atid har også fremmet et krav om å få lederskapet i Knessets finanskomité, sier partikilder. Denne komiteen kontrollerer flyten av penger fra myndighetene, statsbudsjettene og skattene. Lederen av denne komiteen er nesten like viktig som en ministerpost i israelsk politikk. Med sine valgløfter om en «ny og ren» form for politikk, ønsker Yesh Atid trolig streng overvåking mot økonomisk korrupsjon.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart