Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Dere kan ikke true oss med borgerkrig

Yair Lapid (bildet) spilte på statsminister Benjamin Netanyahus siste FN-tale under valgkampen, da han snakket om Israels "virkelige tikkende atombombe": Galluperende avgiftsøkninger. (Foto: Yesh Atid)
Yair Lapid (bildet) spilte på statsminister Benjamin Netanyahus siste FN-tale under valgkampen, da han snakket om Israels "virkelige tikkende atombombe": Galluperende avgiftsøkninger. (Foto: Yesh Atid)
- Det blir ingen borgerkrig her. 10 prosent av befolkningen kan ikke true de gjenværende 90 prosentene, sier Yesh Atid-leder Yair Lapid til det ultra-ortodokse samfunnet angående allmenn verneplikt.

Mandag talte Lapid for første gang fra podiet i Knessets plenumsal etter Yesh Atids brakvalg forrige måned. Ikke uventet valgte han å fokusere på debatten rundt ny vernepliktslov. Likud/Israel Beiteinu la i går fram et forslag til kompromiss i saken, et forslag som Lapid nektet å godta. For han og hans parti er det et viktig prinsipp at alle israelske minoriteter bidrar i forsvarsstyrkene.

Det Israel nå opplever, er en politisk krise, mener han.

– Jo raskere vi forstår det, desto raskere kan vi fikse det. […] Det har å gjøre med statens evne til å utøve sin suverenitet i møte med de grupperingene som utgjør den, sier han.

– Israel må forenes
Yesh Atid blir beskyldt for å rive samfunnet fra hverandre med sine krav om en full allmenn verneplikt. Det er ikke Lapid enig i.

– Vi må beskytte det som forener oss. En slik union kan ikke eksistere, dersom vi ikke innser det grunnleggende demokratiske i at det er en stats rett å handle på vegne av majoriteten. Vi [i Yesh Atid] har ikke kommet her [til Knesset] for å splitte, men for å forene. Riftene er allerede her. Vi står mot hverandre på skolene, i hæren, i arbeidsstyrken. Det er på tide å innrømme det store såret i hjertet av det israelske samfunnet. Nå er tiden inne for å forenes, sa partilederen.

– Vi kan ikke ignorere saken om allmenn verneplikt. Det blir ingen borgerkrig. 10 prosent av befolkningen kan ikke true de gjenværende 90 prosentene med borgerkrig, la han til.

Ønsker at ultra-ortodokse lærer engelsk
Derfor er det partiets oppgave å sørge for at den israelske staten tar tilbake sin suverenitet over sine borgere.

– Vår jobb er å sammen drømme om hvordan Israel burde være. Er det for mye å se for seg en stat der alle ultra-ortodokse barn kan lese engelsk og hvert sekulært barn vet hvordan de skal lese en side i Talmud?, undret Lapid.

Nytt forslag til vernepliktslov
Etter at Yesh Atid valgte å forkaste Likud/Israel Beiteinus kompromissforslag til ny vernepliktslov, hvor ultra-ortodokse bibelskoler ville bli rammet økonomisk dersom ikke nok studenter vervet seg til IDF, har de nå mottatt et nytt forslag. Det går ut på en gradvis økning av antallet ultra-ortodokse i IDF og at de som nekter vil bli straffet for det.

Men det nye forslaget vil trolig også bli forkastet av partiets ledelse, som skal komme med en beslutning i løpet av de neste dagene. Partene står fortsatt svært langt fra hverandre. Heller ikke den potensielle regjeringspartneren Bayit Yehudi er ventet å gå med på det nye forslaget, etter å ha forkastet det første.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart