Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og miljøminister Gilad Erdan overleverer en nasjonal miljørapport til OECDs visegeneralsekretær, Rintaro Tamaki. (Foto: OECD)
Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og miljøminister Gilad Erdan overleverer en nasjonal miljørapport til OECDs visegeneralsekretær, Rintaro Tamaki. (Foto: OECD)

– Vi fører en grønn revolusjon

Miljøminister Gilad Erdan (midten av bildet) blir hyllet av statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) for å ha skapt en "grønn revolusjon" i Israel. Israelsk miljøforkjemper mener regjeringen motarbeider sitt eget miljødepartement.

– Dersom du ser på dataene fra 2009 og ser hva han har gjort i løpet av de siste fire årene, vil du se en genuin revolusjon. Jeg vil kalle det en grønn revolusjon, sa Benjamin Netanyahu på søndagens regjeringsmøte. Han ga åpen skryt av sin miljøminister Gilad Erdan.

Den israelske regjeringen har hatt en rekke miljømessige mål under den siste fireårsaperioden, som blant annet:

– Å gjenvinne avfall til nye industrivarer.
– Å innføre en strategi for vekst i «grønn sektor».
– Å innføre tøffere miljøkrav for næringslivet.
– Å utdanne befolkningen og næringslivet til å leve en grønn livsstil.

Netanyahu mener miljødepartementet har lyktes på disse og flere andre mål de satte seg. 40 kommuner har de siste fire årene innført kildesortering av avfall, mens 18 fabrikker som skaper elektrisitet av avfall er satt i drift, for å nevne noe. Leder for miljøbevegelsen Israel Union for Enviromental Defence, Amir Bracha, er delvis enig. Erdan og hans departement har virkelig skapt «betydelige miljømessige forandringer og revolusjon på en rekke områder».

– Motarbeider seg selv
Men det er ikke godt nok, det som har skjedd de siste fire årene, mener Bracha. Det er imidlertid ikke Erdan som skal ha skylden for det, men resten av regjeringen.

– Hovedproblemet er at det er et stort gap mellom det viktige arbeidet som miljødepartementet gjør for å fremme sine prosjekter, og anti-miljø-holdningen til den israelske regjeringen, særlig av finansministeren [Yuval Steinitz], hevder han.

Regjeringens mål er at 10 prosent av Israels elektrisitet skal komme fra fornybare kilder innen 2020. Men den samme regjeringen «motarbeider» selskaper som ønsker å gå inn i den sektoren, hevder han.

Det hører med til historien at forskjellene mellom venstre- og høyresiden i Israel, når det gjelder miljøspørsmål, er langt mindre enn for eksempel mellom SV og FrP i Norge. Både religiøse og sekulære jøder har en sterk og lang kultur for å tenke og leve miljøbevisst, på alle sider av den politiske skalaen. For eksempel ble Jødisk nasjonalfond, som mener om seg selv å være verdens første miljøorganisasjon, dannet så tidlig som i 1901.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart