Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Bayit Yehudi nærmere regjeringen

Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)
Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)
En samarbeidsavtale mellom Benjamin Netanyahu og Naftali Bennett ser ut til å komme i boks. Bayit Yehudi kan komme til å få ansvaret for boligdepartementet.

Det har foregått regjeringsforhandlinger siden valget 22. januar. Likud Beiteinu (et samarbeid med statsminister Benjamin Netanyahus Likud og utgående utenriksminister Avigdor Liebermans Israel Beiteinu) har hittil fått avtale med Hatnua, ledet av Tzipi Livni. Hun har vært utenriksminister og leder for Kadima, men startet sitt eget parti like før valget.

Rent politisk skulle man tro at Likuds nærmeste parti måtte være Bayit Yehudi (Jødisk hjem). Men på grunn av gamle, personlige motsetninger mellom Netanyahu og kona hans på den ene siden og lederen for Bayit Yehudi, Naftali Bennett, på den andre, har det sett vanskelig ut å få til en avtale.

Men ifølge IBA er nå en koalisjonsavtale så godt som i havn. Det var forhandlinger fram til kl. 3 natt til onsdag. Da ble det betydelig framgang på en rekke områder. Onsdag skal Bayit Yehudi presentere sin plan for å trekke de ultra-ortodokse inn i militærtjeneste. Bayit Yehudi er i stor grad et religiøst, ortodokst, parti, men nasjonal-religiøst. Men de kjenner religionen, og kan forhåpentligvis få til noe som de ultra-ortodokse også kan leve med. Den andre og enda større valgvinneren, Yair Lapids parti Yesh Atid, har også vært med på å utarbeide dette forslaget. Politisk sett er nok dette den største saken i israelsk politikk akkurat nå.

Yesh Atid har ikke avgjort ennå om de vil være med i regjeringen eller være i opposisjon.

Et annet stridsmål har vært hvem som skulle være boligminister i den nye regjeringen. Det ser ut for at Bayit Yehudi har fått dette departementet nå. Det betyr vel bl. a. at det blir mye bygging i bosetninger.

Kanal 2 har offentliggjort en meningsmåling. Den viser at Likud Beiteinu har gått ned fra 31 til 28 plasser i Knesset. Yesh Atid ville gå opp fra 19 til 24. Habayit Hayehudi ville gå opp fra 12 til 14 plasser, Shas ville gå opp fra 11 til 12 og Meretz fra 6 til 7. Hatnua ville gå ned fra 6 til 3, og Arbeiderpartiet ville gå ned fra 15 til 12.

Kilde om sannsynlig koalisjonsavtale: Det engelsk-språklige dagsnytt om morgenen onsdag 27. februar 2013 på IBA (Israels «NRK») radio.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart