Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Regjeringen blir trolig presentert på onsdag

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu vil trolig presentere regjeringen for president Shimon Peres til onsdag. Her følger noen av ryktene fra de siste forhandlingsdagene.

Shimon Peres er for øyeblikket bortreist på statsbesøk til Europa. Benjamin Netanyahu må derfor vente med å presentere koalisjonen til han er tilbake i Israel onsdag neste uke.

Gjennombruddet i forhandlingene kom i det Yesh Atid-leder Yair Lapid sa fra seg kravet om å bli landets neste utenriksminister, avslører Times of Israel. Statsminister Netanyahu valgte å stå fast på sitt løfte til Avigdor Lieberman, om at han får ministerposten tilbake dersom han blir frikjent i rettssaken som skal bli avholdt i april.

Mindre regjering
Ryktene har florert de siste dagene, om hvilke poster de ulike partilederne får og hvilken politisk retning den neste regjeringen vil føre i enkeltsaker. Vi vil her presentere noen av dem.

Den neste israelske koalisjonsregjeringen vil bestå av rundt 23-24 ministere, som er seks færre enn det Likud/Israel Beiteinu ønsket og seks flere enn det Yesh Atid i utgangspunktet ville gå med på.

– Forhandlingsteamet til Likud har fortalt oss at de ikke kan sende egne sittende ministere hjem, slik at de må danne en regjering med 28 ministere. Det er helt umulig for oss å bli en del av en slik oppblåst regjering, som kun har som hensikt å finne jobber til Likuds Knesset-medlemmer, sa en kilde i Yesh Atid onsdag til Ha’aretz.

Hvem får de ulike departementene?
Til slutt kom partene altså fram til et kompromiss begge kunne leve med. Netanyahu har sett seg nødt til å måtte reforhandle justisministerjobben, som han allerede hadde lovet bort til Hatnuas Tzipi Livni, for å kunne skaffe en partikollega en sentral ministerpost. Statsministeren er nå i full gang med prosessen å dele ut departementer. Følgende rykter har til nå lekket ut i pressen:

– Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) som utenriksminister
– Naftali Bennett (Bayit Yehudi) som finansminister
– Moshe Ya’alon (Likud) som forsvarsminister
– Tzipi Livni (Hatnua) som justisminister (svært usikker)
– Uri Ariel (Bayit Yehudi) som boligminister
– Yair Lapid (Yesh Atid) eller Gideon Sa’ar (Likud) som utdanningsminister
– Likud ser ut til å sikre seg sentrale poster som industri-, handels- og arbeidsdepartementet, transportdepartementet, helsedepartementet og turistdepartementet
– Hatnua har sikret seg miljødepartementet
– Yesh Atid ser ut til å sikre seg velferdsdepartementet og innenriksdepartementet

Ingen fred uten folkets ja
Et annet problem er at Bayit Yehudi ikke vil gå med på en plass i regjeringslokalene, dersom ikke enhver fredsavtale med palestinerne må godkjennes gjennom en folkeavstemning. Ifølge Jerusalem Post skal partiet nå ha fått gjennomslag for dette i forhandlingene.

Men andre saker setter samarbeidet mellom Yesh Atid og Bayit Yehudi (Kadima er også nå en del av denne alliansen) i fare. Lapid krever en egen ekteskapsordning for homofile og lesbiske, samt offentlig transport på sabbaten, melder Ha’aretz. Det er to store kameler å svelge for Bennett og partiet hans, skulle Yesh Atid klare å få gjennomslag for en liberalisering av lovverket på disse punktene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart