Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Formell regjeringsdannelse utsatt

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu (bildet) hadde håpet å kunne presentere sin nye regjering for president Shimon Peres i kveld. Men uenighet gjør at begivenheten er utsatt.

Likud og Yesh Atid krangler om hvem som skal sitte med utdanningsdepartementet. Yair Lapid fokuserte mye på utdanning under valget og lovet å reformere de ultra-ortodokse friskolene, slik at de blir tvunget til å undervise samme læreplan som offentlige skoler. Han ønsker også et oppgjør mot mobbing og mistenkeliggjøring av særlig etiopisk-jødiske elever og foreldre.

Stiller ultimatum
Men for statsminister Benjamin Netanyahu sin del er det viktig å få beholde nåværende utdanningsminister Gideon Sa’ar i jobben. Netanyahus medarbeidere påpeker at Sa’ar har ført israelsk utdanning stadig høyere på internasjonale målinger de siste fire årene. Men Yesh Atid stiller ultimatum og har takket nei til et tilbud om å rotere på posten mellom partiene.

– Utdanning er kjernen vår. Det er opp til statsministeren å velge om han vil ha nyvalg. Vi ønsker å få på plass større gjennomsiktighet i den sektoren med høyest grad av diskriminering i dette landet, forklarer partiets Knesset-medlem Meir Cohen til Times of Israel.

Ifølge Ha’aretz krangler de to partiene også om hvem som skal kontrollere den mektige finanskomiteen i Knesset. Det ville gitt Yesh Atid muligheten til å stenge igjen pengekranen, overfor tiltak de mener holder for eksempel ultra-ortodokse utenfor hæren og arbeidslivet. Likud ønsker på sin side en mer pragmatisk tilnærming.

Sterkt europeisk preg
De aller fleste aktuelle ministerne for den neste regjeringen er såkalte «ashkenazi-jøder», altså europeisk-ættede jøder. Sannsynligvis vil kun 4-5 personer med en annen bakgrunn få plass i regjeringen. Et rekordlavt antall kvinner er også sannsynlig, med en representasjon på rundt 4-5.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart