Borerigg på gassfeltet Tamar, utenfor kysten av Israel, i 2009. (Foto: Gil Eilam, flickr.com)
Borerigg på gassfeltet Tamar, utenfor kysten av Israel, i 2009. (Foto: Gil Eilam, flickr.com)

Klar, ferdig, pump!

Lørdag 30. mars 2013 ble Israel offisielt en olje- og gassnasjon, da pumpene begynte å gå på Tamar-feltet i Middelhavet.

Seks år har gått siden leteprosessen på Tamar-feltet, som ligger 90 kilometer utenfor kysten av Haifa, ble satt i gang. Fire år er gått siden gassfeltet ble funnet. Søndag ettermiddag vil endelig naturgassen, via rørledningene på bunnen av Middelhavet, ankomme raffineriet i Ashdod.

Lørdag 30. mars 2013 blir et vendepunkt i Israels snart 65 år lange historie. For første gang er Israel en olje- og gassnasjon, som vil være energiuavhengig fram til minst 2035. Det betyr en solid oppsving for den israelske økonomien og penger å bruke på sosialpolitiske tiltak. På sikt, når også det klart største Leviathan-feltet er i gang med leveringen om få år, vil inntektene fra Tamar i hovedsak finansiere militæret.

Totalt vil Tamar skaffe Israel over 600 millioner kroner i skatteinntekter med dagens kurs. Men fram til 2023 vil selskapene kun bli beskattet med 12,5 prosent i merverdiavgift ved salg, slik at de skal tjene inn alt de har investert på Tamar, Leviathan og mindre felt.

– Dette er en stor dag for Israels økonomi. På frihetens helligdag tar vi et viktig steg mot energiuavhengighet. Det siste tiåret har vi presset gassindustrien framover, noe som vil tjene Israels økonomi og Israels innbyggere samtidig, sa statsminister Benjamin Netanyahu i går.

Den første fordelen Tamar-gassen skaper for Israels innbyggere er dramatisk lavere strømpriser, forklarer Yedioth Aharonoth. Landet har i mange år slitt med å skaffe til veie nok energi, blant annet grunnet et raskt voksende innbyggertall. Da Egypt stanset overføringen av gass til Israel i 2011, steg prisene ytterligere.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart