Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Yair Lapid og hans datter under valgkampen. (Foto: Yair Lapids Facebook-konto)
Yair Lapid og hans datter under valgkampen. (Foto: Yair Lapids Facebook-konto)

Ønsker å privatisere havnene i Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu prøvde å gjøre det for åtte år siden, men ble nektet av fagbevegelsen. Nå er det finansminister Yair Lapid (bildet) som ønsker å privatisere havnene.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Finansminister Yair Lapid får støtte fra økonomi- og handelsminister Naftali Bennett, som mener «monopoltilstandene» ved Israels havner må bort. Lapid ønsker å privatisere havnene i Haifa og Ashdod, samt tillate at private investorer bygger egne havneområder, melder Yedioth Aharonoth.

– Den nåværende situasjonen gir ingen mening, fordi det er et organ som sitter med all makt i denne saken, argumenterer Bennett.

Sist uke orienterte Lapid Knesset om endringene de ønsker å gjennomføre og advarte fagbevegelsen mot å gå i striden. Men Transportunionen i Histadrut sin leder Avi Edri varsler kamp. I 2005 skrev han og den daværende israelske finansministeren Benjamin Netanyahu under på en avtale etter uker med generalstreik, der myndighetene forpliktet seg på å ikke privatisere havner før tidligst i 2020. Den nåværende israelske regjeringen ønsker nå å gjennomføre reformene innen et tiår.

Bennett innser at dette vil føre til storstreik over hele landet, men at denne saken er for viktig til å la passere.

– Det har vært tilfeller der en haug av skip aldri har fått plass ved havnene, på grunn av mindre uenigheter. Det betyr tap på titalls millioner kroner hver gang. Reformen vil endre dette. Da er vi ikke lenger avhengig av et selskap. Dette er ikke privatisering, men konkurranseutsetting. Når systemet er sykt, må en ta inn over seg at det er smartere å gå gjennom ulike stadier, som å få sprøyte hos legen. Vondt gjør det, men det går over. Selvfølgelig vil det bli streik, men i forrige uke opplevde vi streik rundt «Åpen himmel» i luftfarten, men når alt kommer til alt så er staten nå sunnere og bedre for sine innbyggere, tror han.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart