Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ønsker å privatisere havnene i Israel

Yair Lapid og hans datter under valgkampen. (Foto: Yair Lapids Facebook-konto)
Yair Lapid og hans datter under valgkampen. (Foto: Yair Lapids Facebook-konto)
Statsminister Benjamin Netanyahu prøvde å gjøre det for åtte år siden, men ble nektet av fagbevegelsen. Nå er det finansminister Yair Lapid (bildet) som ønsker å privatisere havnene.

Finansminister Yair Lapid får støtte fra økonomi- og handelsminister Naftali Bennett, som mener «monopoltilstandene» ved Israels havner må bort. Lapid ønsker å privatisere havnene i Haifa og Ashdod, samt tillate at private investorer bygger egne havneområder, melder Yedioth Aharonoth.

– Den nåværende situasjonen gir ingen mening, fordi det er et organ som sitter med all makt i denne saken, argumenterer Bennett.

Sist uke orienterte Lapid Knesset om endringene de ønsker å gjennomføre og advarte fagbevegelsen mot å gå i striden. Men Transportunionen i Histadrut sin leder Avi Edri varsler kamp. I 2005 skrev han og den daværende israelske finansministeren Benjamin Netanyahu under på en avtale etter uker med generalstreik, der myndighetene forpliktet seg på å ikke privatisere havner før tidligst i 2020. Den nåværende israelske regjeringen ønsker nå å gjennomføre reformene innen et tiår.

Bennett innser at dette vil føre til storstreik over hele landet, men at denne saken er for viktig til å la passere.

– Det har vært tilfeller der en haug av skip aldri har fått plass ved havnene, på grunn av mindre uenigheter. Det betyr tap på titalls millioner kroner hver gang. Reformen vil endre dette. Da er vi ikke lenger avhengig av et selskap. Dette er ikke privatisering, men konkurranseutsetting. Når systemet er sykt, må en ta inn over seg at det er smartere å gå gjennom ulike stadier, som å få sprøyte hos legen. Vondt gjør det, men det går over. Selvfølgelig vil det bli streik, men i forrige uke opplevde vi streik rundt «Åpen himmel» i luftfarten, men når alt kommer til alt så er staten nå sunnere og bedre for sine innbyggere, tror han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart