Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Flertall for ny valglov som ikke blir vedtatt

Lederen for Knessets justiskomité og Israel Beiteinu-politiker David Rotem. (Foto: David Rotem, flickr.com)
Lederen for Knessets justiskomité og Israel Beiteinu-politiker David Rotem. (Foto: David Rotem, flickr.com)
Hatnua og Yesh Atid vil ta i bruk vetoretten mot et nytt forslag til valglov fra Israel Beiteinus Knesset-medlem David Rotem.

Knesset vil sannsynligvis godkjenne et Israel Beiteinu-forslag til ny valglov under en votering i den første høringen onsdag. Regjeringens justiskomité har allerede godkjent forslaget enstemmig. Likevel vil loven aldri bli endelig vedtatt, skriver Jerusalem Post.

Formannen i Knessets justiskomité, Israel Beiteinus Knesset-meldem David Rotem, har forfattet forslaget. Hans endringer i valgloven inkluderer:

– Å øke sperregrensen til Knesset fra dagens 2 prosent til 4 prosent. Forøvrig det samme som ved stortingsvalgene her i Norge. Slik ønsker han å holde små særpartier utenfor nasjonalforsamlingen.
– Å senke antallet ministere som er lovlig å ha i en regjering til 19 inkludert statsministeren. Grensen for antallet viseministere satte Rotem til 4.
– Å utvide tidsrommet en regjering har til å arbeide med et statsbudsjett, fra 45 til 100 dager.
– Å sørge for at et mistillitsforslag mot en regjering ikke kan reises uten flertall i nasjonalforsamlingen på 61 av 120 mandater.

Problemet for de Knesset-politikerne som ønsker loven, er en avtale koalisjonspartene inngikk da regjeringen ble dannet. Alle endringer i valgloven krever at alle regjeringspartiene gir grønt lys. De som eventuelt ikke godtar endringen kan legge ned veto.

Regjeringspartiet Yesh Atid ønsker å benytte seg av denne vetoretten. De mener at sperregrensen burde økes til 5 prosent og at de ulike regionene i Israel må velge sine respektive representanter. Heller ikke Hatnua og Arbeiderpartiet mener lovendringen er omfattende nok.

Opposisjonspartiene Shas og Meretz tror ideologisk orienterte partier vil kunne få problemer med å bli representert i Knesset.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart