Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Netanyahu til Ya’alon: – Gi etter på verneplikt

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Avi Ohayon, GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Avi Ohayon, GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) vil ikke risikere regjeringssammenbrudd. Han har derfor gitt Likuds forsvarsminister Moshe Ya'alon beskjed om å stemme for forslaget til ny vernepliktslov fra Peri-komiteen.

Den sittende regjeringen opplevde sin første lille krise mandag, etter at Likuds forsvarsminister Moshe Ya’alon stemte ned vernepliktskomiteens forslag til nytt lovverk. Yesh Atid-leder og finansminister Yair Lapid truet i går med å trekke partiet ut av koalisjonen, dersom ikke Benjamin Netanyahu gav sine partimedlemmer beskjed om å stemme gjennom forslaget.

Forsvarsminister Moshe Ya'alon (Foto: Wikipedia)
Forsvarsminister Moshe Ya'alon (Foto: Wikipedia)

Statsministeren møtte Ya’alon mandag ettermiddag og fikk beskjed om å stemme for loven, som er sterkt ønsket av Yesh Atid og Bayit Yehudi. Tydelig bekymret for sprengkraften denne saken hadde fått internt i regjeringen, forsikret han om at eventuelle motsigelser kan tas opp på et senere tidspunkt.

– Dersom vi trenger det, kan vi diskutere det (sanksjoner mot jødiske bibelskoler som ikke opprettholder vernepliktsloven) på et senere tidspunkt i lovgivningsprosessen. Det ville ikke vært riktig tidspunkt å utsette lovforslaget nå, hevdet Netanyahu ifølge Yedioth Aharonoth-kilder.

Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)

Dragkampen med Lapid om allmenn verneplikt er en kamp statsministeren innser at han ikke kan vinne, skal vi tro Ha’aretz‘ politisk kommentator Yossi Verters analyse av situasjonen. Han mener det er fire mulige utfall av denne kampen – alle nesten like dårlige for Netanyahu.

1. Netanyahu legger seg flat = politisk seier for Lapid.
2. Netanyahu står fast på Likuds linje = Lapid trekker Yesh Atid ut av regjeringen på en prinsippsak og blir kvitt den politiske byrden som ansvaret for finansdepartementet gir ham.
3. Netanyahu trekker de ultra-ortodokse inn i regjeringen = Lapid vokser seg sterkere.
4. Netanyahu utlyser nyvalg fordi han nekter å godta økonomiske sanksjoner mot ultra-ortodokse bibelskoler som tar inn desertører = Lapid vinner nyvalget.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart