Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Sentralbanken mener skattene må ytterligere opp

Israels avtroppende sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Cliff Owen, IMF)
Israels avtroppende sentralbanksjef Stanley Fischer (Foto: Cliff Owen, IMF)
Skal regjeringen klare å komme innenfor sitt underskuddsmål for 2015 og 2016, må de få inn 17 milliarder ekstra i skatt, mener Sentralbanken.

Finansminister Yair Lapid har lovet at etter to år med hestekur for å bøte på underskuddet fra 2012 på 60 milliarder kroner, vil hverdagen bli bedre for israelere flest. Han har en midlertidig plan for å løse et midlertidig problem.

Men ifølge Sentralbanken er spareplanen i statsbudsjettet for 2013-2014 ikke tilstrekkelig, skriver Ha’aretz. Staten må få inn ytterligere 17 milliarder kroner i økte skatter i 2015 og 2016, dersom de skal holde budsjettet innenfor underskuddsgrensen på maks 2 prosent.

– Regjeringens planlagte pengebruk for 2015 og 2016 er allerede 11 milliarder mer enn taket som loven setter. Dersom økonomisk vekst ikke skjer særlig raskt, blir de nødt til å øke skatteinntektene ytterligere for å møte underskuddsmålene for 2015 og 2016 – selv om regjeringen reduserer sine kostnader til å være på linje med underskuddstaket, mener de.

Det er dårlig nytt for Lapid og Yesh Atid, vinnerne av Knesset-valget på nyåret. Fire år med budsjettkutt vil gjøre det vanskelig for Lapid å oppnå sin uttalte drøm om å bli statsminister etter neste valg.

Årsaken til at regjeringen vil få problemer fra 2015 og framover, er fordi en rekke av de utgiftspostene som har blitt kuttet i det kommende budsjettet ikke gjentas fra budsjett til budsjett. Sentralbanken mener skattene må økes med 6,5 milliarder i 2015 og 10,5 milliarder kroner i 2016, for å nå underskuddsmålene. Den reduserte veksten i israelsk økonomi får mye av skylden for at regjeringen må øke skattene mer og lenger enn planlagt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart