Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Tostatskrangel» mellom Lapid og Bennett

Yair Lapid (f.v.) og Naftali Bennett. (Foto: Montasje av to Wikipedia-bilder)
Yair Lapid (f.v.) og Naftali Bennett. (Foto: Montasje av to Wikipedia-bilder)
De sikret betydelig innflytelse over regjeringens politikk, ved å rotte seg sammen under koalisjonsforhandlingene. Men når det gjelder spørsmålet om en tostatsløsning, er Naftali Bennett og Yair Lapid rykende uenige.

Statsminister Benjamin Netanyahu klarte ikke å komme utenom verken Yesh Atid eller Bayit Yehudi, da han skulle danne sin regjering i vinter. Årsaken var at partilederne, henholdsvis finansminister Yair Lapid og handelsminister Naftali Bennett, opererte med en felles forhandlingsplattform. Slik sikret de seg betydelig større innflytelse over den israelske politikken, enn det Netanyahu nok skulle ønsket.

Men et sentralt spørsmål var ikke en del av plattformen: Tostatsløsning med en uavhengig palestinsk stat, eller ikke? I denne saken står partene nemlig langt fra hverandre ideologisk.

Mandag hevdet Bennett at Israel burde annektere «Område C» på Vestbredden, de stedene der Israel fortsatt har militær kontroll. Han og Bayit Yehudi er motstandere av ideen om en tostatsløsning, så sant ikke israelerne gir sin tilslutning gjennom en folkeavstemning, og er tilhengere av bosetningene.

– Dette [Område C, hvor samtlige israelske bosetninger ligger] er vårt hjem. Vi er leietakere her, ikke okkupanter. Tanken om å etablere en palestinsk stat i vårt land, den tanken er forbi, sa han ifølge Jerusalem Post.

Bennetts bemerkninger kommer mens USAs utenriksminister John Kerry arbeider på spreng for å få på plass nye direkte forhandlinger mellom PA og Jerusalem.

Uttalelsen fikk Lapid til å rette kritikk mot sin kollega onsdag, gjennom sin gamle arbeidsgiver Kanal 2.

– Å ikke ha to stater betyr at Israel vil være en tonasjonal stat, som vil være slutten på zionismen, hevdet han.

Mens kontorene til statsminister Netanyahu og justis- og diplomatiminister Tzipi Livni har sendt ut pressemeldinger og forsikret om at regjeringen ønsker en tostatsløsning, har Knesset-politiker Avigdor Lieberman tatt Bennets side.

– Dersom du fortsetter å spre rundt deg av håp og forventninger hele tiden, og de ikke blir virkelighet, vil du ende opp med mye skuffelse og frustrasjon. Fra et diplomatisk ståsted, er usikkerhet det vanskeligste. Akkurat nå er det ingen sjanse for å oppnå en diplomatisk løsning med palestinerne, påstod lederen for regjeringspartiet Israel Beiteinu.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart