Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels første statsminister, David Ben Gurion, signerer Uavhengighetserklæringen i 1948. (Foto: Wikipedia)
Israels første statsminister, David Ben Gurion, signerer Uavhengighetserklæringen i 1948. (Foto: Wikipedia)

Vil formalisere Israels jødiske karakter

Knesset-medlem Ruth Calderon (Yesh Atid) ønsker å gjøre Uavhengighetserklæringen til lov, og slik formalisere Israels status som en jødisk stat.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Ruth Calderon kommer med forslaget på bakgrunn av at Israel ikke har noen grunnlov. Partiene imellom er svært uenige i om å lage en grunnlov er en god idé, samt at det er et omfattende stykke arbeid. Som et slags «minste felles multiplum» foreslår Yesh Atid-representanten derfor å formelt gjøre Uavhengighetserklæringen fra 1948 til lov. Et dokument som allerede brukes flittig i prinsipielle saker av landets domstoler.

Knesset-medlem for Yesh Atid, Ruth Calderon. (Foto: Knesset)
Knesset-medlem for Yesh Atid, Ruth Calderon. (Foto: Knesset)

Det er første gang i Knessets historie at noen har reist ideen om å lovfeste Israels «jødiskhet». Calderon understreker at «jødisk stat» ikke er ment å henvise til den jødiske religionen, men det jødiske folk og deres kultur. Samtidig forklarer hun at staten fortsatt skal være forpliktet på rettighetene til alle folkeslag og religioner, som måtte befinne seg i Israel.

– Uavhengighetserklæringen slår uttrykkelig fast Israel er tenkt som en jødisk stat, som også er forpliktet på like rettigheter. Den er et balansert, jødisk og demokratisk dokument, basert på prinsippene om rettferdighet og likhet, som ikke er noe mindre relevant i dag enn det var da dette ble skrevet. Dersom vi ikke stadfester prinsippene vi ønsker å leve etter, vil de bli satt for oss, sier hun til Yedioth Aharonoth.

Sammen med Bayit Yehudis representanter, arbeider Calderon og flere andre Yesh Atid-politikere for øyeblikket med ett nytt lovforslag, som på en mer gjennomarbeidet måte stadfester Israels jødiske karakter.

Uavhengighetserklæringen ble lest opp 14. mai 1948 av landets første statsminister David Ben Gurion, for å formelt erklære Israel som en uavhengig og selvstendig stat.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart