Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Shelly Yachimovich, leder i Arbeiderpartiet, er i hardt vær. (Foto: havoda.org.il)
Shelly Yachimovich, leder i Arbeiderpartiet, er i hardt vær. (Foto: havoda.org.il)

Økende misnøye mot Yachimovich i Arbeiderpartiet

Hun var lederen som skulle samle Arbeiderpartiet og føre dem tilbake til gamle storhetstider. Men mange av Shelly Yachimovich partikolleger er misfornøyde, med det de mener er manglende resultater.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Arbeiderpartiet lå nede med brukket rygg etter 2009-valget. Etter å ha regjert Israel stort sett for seg selv i statens tidligste tiår og vært det største partiet på 90-tallet, har det nye årtusenet bydd på lite annet enn problemer.

2009-valget, under ledelse av Ehud Barak, var et av de mest skuffende i partiets historie. Da Barak og en gruppe andre Knesset-medlemmer brøt ut og dannet Ha’atzmaut i 2011, satt Ap igjen med 8 representanter i nasjonalforsamlingen.

Så kom partiledervalget samme år. En rekke representanter, i en dypt splittet organisasjon, ønsket seg vervet. Men den som markerte seg var Shelly Yachimovich, som ledet på de fleste målingene og tilslutt gikk seirende ut av lederstriden. Hun ønsket å tiltrekke seg velgere gjennom en sosialorientert sentrumspolitikk, for å tilpasse seg velgermassens bevegelse mot høyre. Et trekk den ferske lederen skulle bruke tungt også i valgkampen.

Flere skeptiske til lederen
Men Yachimovichs idé ble ingen voldsomt suksess. Med 15 Knesset-representanter etter valget på nyåret, klarte hun ikke å forbedre Aps situasjon fra forrige parlamentsperiode med mer enn to mandater. Som mange andre hadde hun feilberegnet temperaturen hos velgerne, som ifølge valgresultatene slettes ikke var så langt til høyre som de fleste hadde trodd. Dessuten stjal det hakket mer røde Meretz stemmene til en rekke misfornøyde sosialdemokrater, som følte Ap hadde beveget seg for langt mot sentrum.

Resultatet er et fornyet konfliktnivå internt. Den optimismen som har rådet siden hun overtok roret i 2011 er for lengst borte. Store personligheter i partiet, som Eitan Cabel, Yitzhak Herzog og Erel Margalit, har kritisert hennes lederstil og hennes resultater. De mener hun «med demokratiske midler innfører dikatur».

Ryktene vil ha det til at den tidligere forsvarssjefen Gabi Ashkenazi ønsker å forsøke å bli partileder, ved neste interne valgrunde. Derfor vurderer nå Yachimovich å skyve fram partiledervalget, for å kontrollere situasjonen til sin fordel.

– Yachimovich ønsker å stille til valg og vinne, før Ashkenazi har bestemt seg for hva han gjør, hevder Kanal 10 sin politiske ekspert Raviv Drucker.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart