Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Shelly Yachimovich, leder i Arbeiderpartiet, er i hardt vær. (Foto: havoda.org.il)
Shelly Yachimovich, leder i Arbeiderpartiet, er i hardt vær. (Foto: havoda.org.il)

Økende misnøye mot Yachimovich i Arbeiderpartiet

Hun var lederen som skulle samle Arbeiderpartiet og føre dem tilbake til gamle storhetstider. Men mange av Shelly Yachimovich partikolleger er misfornøyde, med det de mener er manglende resultater.

Arbeiderpartiet lå nede med brukket rygg etter 2009-valget. Etter å ha regjert Israel stort sett for seg selv i statens tidligste tiår og vært det største partiet på 90-tallet, har det nye årtusenet bydd på lite annet enn problemer.

2009-valget, under ledelse av Ehud Barak, var et av de mest skuffende i partiets historie. Da Barak og en gruppe andre Knesset-medlemmer brøt ut og dannet Ha’atzmaut i 2011, satt Ap igjen med 8 representanter i nasjonalforsamlingen.

Så kom partiledervalget samme år. En rekke representanter, i en dypt splittet organisasjon, ønsket seg vervet. Men den som markerte seg var Shelly Yachimovich, som ledet på de fleste målingene og tilslutt gikk seirende ut av lederstriden. Hun ønsket å tiltrekke seg velgere gjennom en sosialorientert sentrumspolitikk, for å tilpasse seg velgermassens bevegelse mot høyre. Et trekk den ferske lederen skulle bruke tungt også i valgkampen.

Flere skeptiske til lederen
Men Yachimovichs idé ble ingen voldsomt suksess. Med 15 Knesset-representanter etter valget på nyåret, klarte hun ikke å forbedre Aps situasjon fra forrige parlamentsperiode med mer enn to mandater. Som mange andre hadde hun feilberegnet temperaturen hos velgerne, som ifølge valgresultatene slettes ikke var så langt til høyre som de fleste hadde trodd. Dessuten stjal det hakket mer røde Meretz stemmene til en rekke misfornøyde sosialdemokrater, som følte Ap hadde beveget seg for langt mot sentrum.

Resultatet er et fornyet konfliktnivå internt. Den optimismen som har rådet siden hun overtok roret i 2011 er for lengst borte. Store personligheter i partiet, som Eitan Cabel, Yitzhak Herzog og Erel Margalit, har kritisert hennes lederstil og hennes resultater. De mener hun «med demokratiske midler innfører dikatur».

Ryktene vil ha det til at den tidligere forsvarssjefen Gabi Ashkenazi ønsker å forsøke å bli partileder, ved neste interne valgrunde. Derfor vurderer nå Yachimovich å skyve fram partiledervalget, for å kontrollere situasjonen til sin fordel.

– Yachimovich ønsker å stille til valg og vinne, før Ashkenazi har bestemt seg for hva han gjør, hevder Kanal 10 sin politiske ekspert Raviv Drucker.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart