Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Nytt arabisk og kristen-zionistisk parti startet

Maria-kirken i Nazareth. (Illustrasjon: ayerscolleen, flickr.com)
Maria-kirken i Nazareth. (Illustrasjon: ayerscolleen, flickr.com)
"Den nye alliansen" er et ferskt parti, som samler de araberne i Israel som støtter verneplikten og anerkjenner at landet er jødenes hjemland.

Det siste halvåret har ført til flere nye arabiske partidannelser, for dem som ikke støtter agendaen til de store arabiske og anti-zionistiske listene. Rett før valget på nyåret ble blant annet Da’am dannet – et arabisk-jødisk arbeiderparti. De er antinasjonalister, men likevel store tilhengere av dialog, forsoning og sameksistens mellom grupperingene i Israel. På tross av et godt valg, var de ikke i nærheten av å klatre over sperregrensen.

Nå har i tillegg «Den nye alliansen» blitt opprettet, Habrit Hahadashah. Et arabisk-zionistisk parti for kristne som mener at Israel tilhører det jødiske folk. De er stolte av å bo i det eneste landet i regionen, der antallet kristne blir flere, ikke færre.

I stadig økende grad velger arabiske kristne i Israel å skape seg en egen identitet, uten å føle et behov for å måtte definere seg ut i fra viljen til sine muslimsk-arabiske brødre. Stadig flere er zionister og ønsker å tjenestegjøre i det israelske forsvaret, akkurat som sine jødiske medborgere. De ønsker å bli fullt inkludert og akseptert i sitt land, som først og fremst er jødenes hjemland.

Det er denne gruppen som «Den nye alliansen» i hovedsak er rettet mot. Leder for partiet er den 58 år gamle skipskapteinen Bashara Shlayan fra Nasaret.

– Hele greia startet opp fordi jeg ønsket å få nevøen min inn i hæren, men det var så mange vanskeligheter. De ønsket ikke at han skulle integrere seg. I dag er han i en sentral kampenhet, forklarer han.

– Da jeg ønsket at min sønn skulle inn i forsvaret, bestemte vi oss for å danne et forum for kristen verneplikt. Vi inviterte prester fra kirken til en konferanse som ble holdt i øvre Nasaret- En av dem er min kirkes patriark, fader Gabriel Nadaf. Han foretrekker vår retning og sa at dette er rett.

Etterhvert forstod de at behovet var enormt. De ble nødt til å starte et politisk parti, for å få endret på ting. Et parti som kan vise at det finnes arabiske kristne som er zionister her. Saken har allerede fått oppmerksomhet i arabisk presse.

– Først og fremst er vi israelske. Deretter kommer religionen, forklarer Shlayan til Israel Hayom.

Han er overbevist om at han kan gjøre mer for alle arabere i Israel som politiker, enn det noen av de tradisjonelle kommunistisk-arabiske partiene har klart til nå.

– I 65 år har vi gitt stemmer til de arabiske kommunistpartiene. 65 år uten at de har gjort noe. Gi meg tre år og jeg vil klare å løse deres problemer. Se på hva de arabiske partiene har gjort. De snakker ikke om annet enn sin kommunisme. Hva har de gjort for oss? De ønsker at vi skal forsvinne og handler ikke etter sine lands innbyggeres integritet.

– Integritet er veldig enkelt. En person tilhører sitt land. Dét er integritet. En trenger å være som en hvilken som helst statsborger. Dersom du bodde i USA, ville du ikke vært amerikansk? I Israel har de av oss [arabere] som ble igjen [i landet etter Uavhengighetskrigen i 1948], har fått retten til å være en innbygger og integrere seg.

– Men Israel første krav, som jeg støtter – og som virkelig må bli forstått – er at Israel er det jødiske folks hjemland, mener den ferske partilederen, som uttrykker at han er lei av hvordan deres tradisjonelle partier alltid er «imot alt».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart