Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Den arabiske våren er over

President Shimon Peres (Foto: Mati Milstein, Den britiske ambassaden i Tel Aviv)
President Shimon Peres (Foto: Mati Milstein, Den britiske ambassaden i Tel Aviv)
"Bursdagsbarnet" president Shimon Peres stilte opp på et lengre intervju med The Washington Post forrige uke.

Intervjuet med den snart 90 år gamle Shimon Peres er gjengitt i sin helhet på norsk i Aftenposten. Den israelske presidenten snakket om hvordan framtiden kan se ut i et Midtøsten, som har blitt stadig mer ustabilt de siste tre årene.

Vi sakser inn en håndfull av de viktigste spørsmålene og svarene fra saken.

– Hvordan vurderer du den amerikanske utenriksminister John Kerrys innsats for å få fredsprosessen på skinner igjen?
– Jeg er imponert av hans seriøsitet og innsatsvilje, men jeg undervurderer ikke vanskelighetene han står overfor. Vi må støtte ham og hjelpe ham til å fullføre sitt oppdrag, som er identisk med vårt eget håp.

– Da Abbas talte under World Economic Forum i Jordan nylig, oppfattet mange ham som fiendtlig innstilt mot Israel.
– Han snakket ikke til vårt publikum, han talte til de palestinere som kritiserer ham. Han må vise dem at han er tøff. Men hvis du virkelig vil dømme Abu Mazen (annet navn på Mahmoud Abbas), hvor mange arabere kjenner du som har stått opp og sagt at «jeg er fra Safed (en by nord i Israel), men jeg skal ikke vende tilbake til Safed»? Han risikerte sitt liv.

– Men hvordan vurderer du situasjonen på bakken i Syria?
– Det var tider da vi snakket om sikre og trygge grenser. Vel, nå har vi ikke trygge folk. Alle slåss over alt. Historisk sett var Midtøsten underkastet og styrt av imperier. Disse herskerne trakk grenser mellom folkene uten å bry seg om etnisiteten til folk som bodde i nasjonene. Nå finnes det ikke et eneste land som er ensartet i Midtøsten. Derfor vil det også være borgerkriger overalt.

Det som splitter og ødelegger nasjoner i dag er terror. Selv de land som oppmuntrer til terror er i ferd med å bli dens ofre. Iran, for eksempel. I Irak har du grupper som støtter terrorister. Libanon er ødelagt av terror. Gaza er ødelagt av terror. I Gaza har du fire terroristgrupper.

Dette er slutten på en epoke med klassiske kriger. De pleide å forene nasjoner. Men terroristene hadde ikke full støtte fra noe land.

– Er du bekymret for Israels grense i nord, den har vært stabil i mange år nå?
– Ja, jeg er urolig, ikke bare for den nordlige, jeg er bekymret for alle grenser, for hele Midtøsten. Jeg tror ikke Den arabiske vår er over. Så hva kan jeg si i positiv retning? Du vet, det finnes 350 millioner arabere. 99 millioner av dem er allerede på nett. Smarttelefonen Iphone har påvirket situasjonen i Midtøsten mer enn noen erklæring fra Russland eller USA.

– Tror du fred med palestinerne er mulig i dag?
– Jeg ser at problemet ikke ligger i folkenes posisjoner, men i den skepsis som ble plantet i deres følelser om muligheten til å oppnå fred. Jeg deler ikke denne skepsis. Jeg tror at det å lede betyr å føre ut av skepsisen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart