Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Bosetter-venner frykter politisk hevn fra ultra-ortodokse

Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett er en sterk kritiker av fredsprosessen. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett er en sterk kritiker av fredsprosessen. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Det nasjonalreligiøse regjeringspartiet Bayit Yehudi gjorde alt for å holde de ultra-ortodokse utenfor regjeringen. Nå ønsker de hevn, tror Chaim Levinson.

Israels religiøse zionister skapte en rift i forholdet med de ultra-ortodokse under og etter valgkampen i vinter, som aldri kan bli leget. Det hevdet de ultra-ortodokse politikerne, da Bayit Yehudi gjorde alt de kunne – i allianse med Yesh Atid – for å holde ultra-ortodokse partier utenfor regjeringskontorene.

De truet med å ødelegge for det nasjonalreligiøse partiets kjæreste støttespillere: Bosetterne på Vestbredden. Nå tror bosetningskorrespondent i Ha’aretz, Chaim Levinson, at de ultra-ortodokse er villige til å støtte fredsprosessen, i bytte mot mer statlige midler til sine skoler.

Blant de som er imot fredsprosessen er det to grupper: Én av dem tror fredsprosessen er useriøs og aldri vil føre noe sted, som Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett. Den andre gruppen frykter at prosessen faktisk er seriøs og frykter at de vil tape en avstemning i Knesset glatt.

De arabiske partiene, Hatnua, Meretz, Arbeiderpartiet, Kadima, 16 av de 19 Yesh Atid-representantene tilsvarer alene 54 Knesset-stemmer. Når en i tillegg regner med den sentrumsorienterte delen i både Likud og Israel Beiteinu blir tallet godt over 60 representanter – som er halvparten av Knesset. I tillegg frykter gruppen, ifølge Levinson, at de ultra-ortodokse partiene kan komme til å tilby sin støtte til en fredsavtale, i bytte mot å beholde mer penger til sine skoler.

Skal fredsprosessens motstandere i Knesset og bosetterne forsøke å gjøre livet vanskeligere for statsminister Benjamin Netanyahu mens samtalene pågår, vil det trolig slå tilbake på dem selv, mener han. Netanyahu vil da trolig bevege seg mot venstre i spørsmålet, mens de som støtter forhandlingene vil få en fornyet kampvilje.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart