Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid - יאיר לפיד, Facebook.com)

Budsjett vedtatt etter 15 timers maratondebatt

Opposisjonen fikk gjennom sin "filibuster" i Knesset, sikret seg et kompromiss med regjeringen om statsbudsjettet.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Etter en 15 timers debatt i Knesset og 4.700 innvendinger mot finansminister Yair Lapids statsbudsjett for 2013-2014, endte det hele med en løsning natt til tirsdag. Budsjettet ble vedtatt med 58 mot 43 stemmer, etter at statsminister Benjamin Netanyahu inngikk et kompromiss med opposisjonen, rapporterer Times of Israel.

Budsjettforslaget er svært kontroversielt i Israel, siden det øker inntektsskatten med én og to prosent, samt senker barnebidragene. Regjeringen har måttet spare inn et underskudd fra 2012 på nesten 60 milliarder kroner. Alt dette måtte på plass innen Knesset tar sommerferie til fredag, for å unngå at nasjonalforsamlingen skulle bil oppløst og tvunget israelerne til nyvalg.

Det 600 milliarder kroner store budsjettet måtte gjennom en runde med kompromisser med opposisjonen, som ofte skjer i israelsk politikk. I likhet med slik filibusterloven fungerte i det amerikanske Senatet tidligere, kan opposisjonen blokkere avstemningen av vedtak de er imot ved å bruke så lang taletid de vil.

For å unngå nyvalg, som kunne blitt resultatet i Israel denne gangen, valgte regjeringen å gi etter for enkelte av opposisjonens krav. Heller ikke opposisjonen er for øyeblikket interessert i en ny valgprosess, siden de ønsker å stille seg bak fredsprosessen og mener regjeringspartiene bare taper troverdighet med den haltende tilstanden Israels økonomi nå er i.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart