Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kjemper om å bli Jerusalems ordfører

T.v.: Jerusalems ordfører Nir Barkat (Foto: Nir Barkat - ניר ברקת, Facebook.com). T.h.: Ordfører-kandidat i Jerusalem Moshe Lion (Foto: Moshe Lion - משה ליאון, Facebook.com)
T.v.: Jerusalems ordfører Nir Barkat (Foto: Nir Barkat - ניר ברקת, Facebook.com). T.h.: Ordfører-kandidat i Jerusalem Moshe Lion (Foto: Moshe Lion - משה ליאון, Facebook.com)
Moshe Lion (t.h.) kjemper en hard kamp for å kaste Nir Barkat (t.v.) ut av ordførerkontoret i Jerusalem. 22. oktober er det kommunevalg i Israel.

Nir Barkat er den sittende ordføreren som Moshe Lion skal forsøke å vippe av pinnen. I 2008 slo han den ultra-ortodokse rabbineren Meir Porush med 52 prosent av stemmene, etter en tøff og lang valgkamp.

Raskt gjennomførte den vellykkede forretningsmannen et av sine mest gjentatte valgløfter og solgte seg ut av alle sine bedrifter, angivelig for å ikke la seg styre av økonomiske interesser. Som en symbolsk gest til sin barndomsby har han arbeidet i fem år for kun én shekel i året. Både Arbeiderpartiet og Meretz har offisielt gått ut og støttet hans kandidatur.

Barkats hovedmotstander representerer Likud og heter Moshe Lion, som fram til for noen måneder siden bodde i Tel Avivs forstad Givatayim. Fram til han meldte seg på i valgkampen for noen uker siden, lå Barkat ut til å vinne soleklart på valgdagen 22. oktober. Men nå håper Lion på å snappe «ordførerstolen» foran nesa på Barkat, med hjelp av sin valgkampparole «Setter innbyggerne først». Han har også fått offisiell støtte fra Shas og United Torah Judaism, mens de fleste store politiske skikkelsene i eget parti og i Israel Beiteinu foretrekker ham. Den mektige ultra-ortodokse velgermassen i byen blir nok i tillegg langt mer splittet denne gang, enn for fem år siden.

Går for integritet
Times of Israel
s diplomatiske korrespondent Raphael Ahren følger valgkampen tett og beskriver i sin siste artikkel en skitten valgkamp, der Barkat forsøker å tegne et bilde av sin motstander som en korrupt mann som ikke kjenner byen.

– Det er flaut når noen som ikke er fra byen, skal forsøke å reise levestandarden i byen. Jeg har vært en Jerusalem-innbygger i hele mitt liv og dette er mitt livsoppdrag. […] Det store flertallet av Jerusalems innbyggere vil forstå hvorfor de trenger en lokal innbygger med hjertet og sjelen i arbeidet med å lede og styre Jerusalem. Byens innbyggere ønsker ikke å gamble med en som ikke kjenner byen, som ikke lever og puster den. Det er også et stort spørsmål: Hvorfor er han i det hele tatt her? Hvem har pushet ham til å komme her? […] Innbyggerne er fornærmet av alle slags [politisk] skye avtaler, hevder Barkat.

– Jeg kjenner byen
For å forsvare seg har Lion mange ganger gjentatt at han kjenner byen godt, etter som han har arbeidet i Jerusalem i mange år. I mange år arbeidet han for Benjamin Netanyahu, mens han siden 2008 har fungert som sjef for Byutviklingsmyndigheten i hovedstaden.

– I løpet av den tiden fikk jeg lært masse om hvilke problemer Jerusalems innbyggere har. Jeg arbeidet mye for Jerusalem, jeg utviklet byen – byparkene, sykkelstiene, fornyelsen av den gamle togstasjonen, Gamlebyen og industrisonene. Jeg var ansvarlig for alt det, sier Lion.

Barkats utfordrer har også gravd fram et innlegg som den nåværende ordføreren skrev på Facebook i 2011, hvor Barkat lovpriser Lions arbeid i Byutviklingsmyndigheten og sier at han har «full tiltro» til Lion.

– Hva er det egentlig du sier? At en immigrant fra USA aldri kunne blitt ordfører i Jerusalem? Stanley Fischer (gikk nylig av som sentralbanksjef) kan ikke bli sentralbanksjef, fordi han har gjennomført aliyah? […] Hva er forskjellen på en fyr fra Givatayim og en fyr fra New York? Jeg er på valg som ordfører i Jerusalem, sa han i et intervju med Ahren.

Barkat leder komfortabelt
Men Nir Barkat er trygg på en ny seier, siden han er en populær ordfører. I løpet av de fem siste årene har Jerusalems skoleresultater i basisfag snudd fra nedgang til oppgang, mange veier er fikset opp og 15.000 nye boliger er bygd. Neste periode ønsker han å skape 100.000 jobber.

En meningsmåling fra september i Israel National News antyder at han har 44 prosent av stemmene, mens Lion kun har 12 prosent. Sistnevnte hevder imidlertid å ha interne målinger som ser langt bedre ut for ham. Men som alltid er det stemmeresultatet på valgdagen som gjelder.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart