Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

«Og de to skal bli ett»

F.v.: Sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene David Lau og sjefsrabbiner for sefardi-jødene Yitzhak Yosef (Foto: Wikimedia Commons og Roman Rice, flickr.com)
F.v.: Sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene David Lau og sjefsrabbiner for sefardi-jødene Yitzhak Yosef (Foto: Wikimedia Commons og Roman Rice, flickr.com)
Naftali Bennett og Tzipi Livni ønsker å slå sammen de to sjefsrabbinatene til ett. Men endringen kan først tre i kraft om ti år.
Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)

Israel har fram til i dag hatt to ulike sjefsrabbinater: Ett for ashkenazi-jøder og ett for sefardi-jøder. Det er sløsing av ressurser, mener justisminister Tzipi Livni og religionsminister Naftali Bennett, som nå vil slå dem sammen.

– Israel har én statsminister, én president, én Høyesterett, én forsvarssjef. Derfor er det på tide at vi bare har én rabbiner for ett folk, noe som vil forene alle de ulike delene av det israelske samfunnet. Et rabbinat som vil levere tjenester til alle israelske samfunn, i stedet for at staten opprettholder den formelle og utdaterte samfunnsdelingen, sa Livni mandag.

Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)
Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)

Men hun og Bennett vet at de må smøre seg med tålmodighet. Ingenting kan gjøres før ashkenazi-sjefsrabbiner David Laus og sefardi-sjefsrabbin Yitzhak Yosefs perioder løper ut om ti år, forklarer Ha’aretz. Begge ble valgt til å lede Israels religiøse institusjoner så sent som i juli.

De to ministerne ønsker i sitt lovforslag også å skape en klarere maktbalanse mellom sjefsrabbinatet og den rabbinske domstolen, som har juridisk myndighet i mange religiøse spørsmål, som ved ekteskap og skilsmisser. Til nå har en av de to sjefsrabbinerne fungert som president for domstolen. Livni og Bennett ønsker at domstolens representanter selv skal bestemme hvem som skal lede dem.

Det moderne sjefsrabbinatet slik vi kjenner det i dag, ble opprettet under det britiske Palestina-mandatet i 1921.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart