F.v.: Sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene David Lau og sjefsrabbiner for sefardi-jødene Yitzhak Yosef (Foto: Wikimedia Commons og Roman Rice, flickr.com)
F.v.: Sjefsrabbiner for ashkenazi-jødene David Lau og sjefsrabbiner for sefardi-jødene Yitzhak Yosef (Foto: Wikimedia Commons og Roman Rice, flickr.com)

«Og de to skal bli ett»

Naftali Bennett og Tzipi Livni ønsker å slå sammen de to sjefsrabbinatene til ett. Men endringen kan først tre i kraft om ti år.
Justisminister og "diplomatiminister" Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livni, Facebook.com)

Israel har fram til i dag hatt to ulike sjefsrabbinater: Ett for ashkenazi-jøder og ett for sefardi-jøder. Det er sløsing av ressurser, mener justisminister Tzipi Livni og religionsminister Naftali Bennett, som nå vil slå dem sammen.

– Israel har én statsminister, én president, én Høyesterett, én forsvarssjef. Derfor er det på tide at vi bare har én rabbiner for ett folk, noe som vil forene alle de ulike delene av det israelske samfunnet. Et rabbinat som vil levere tjenester til alle israelske samfunn, i stedet for at staten opprettholder den formelle og utdaterte samfunnsdelingen, sa Livni mandag.

Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)
Handelsminister Naftali Bennett (Foto: Wikipedia)

Men hun og Bennett vet at de må smøre seg med tålmodighet. Ingenting kan gjøres før ashkenazi-sjefsrabbiner David Laus og sefardi-sjefsrabbin Yitzhak Yosefs perioder løper ut om ti år, forklarer Ha’aretz. Begge ble valgt til å lede Israels religiøse institusjoner så sent som i juli.

De to ministerne ønsker i sitt lovforslag også å skape en klarere maktbalanse mellom sjefsrabbinatet og den rabbinske domstolen, som har juridisk myndighet i mange religiøse spørsmål, som ved ekteskap og skilsmisser. Til nå har en av de to sjefsrabbinerne fungert som president for domstolen. Livni og Bennett ønsker at domstolens representanter selv skal bestemme hvem som skal lede dem.

Det moderne sjefsrabbinatet slik vi kjenner det i dag, ble opprettet under det britiske Palestina-mandatet i 1921.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart