Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu stanset omfattende planarbeid i bosetningene

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har stanset byggeplaner for 20.000-24.000 nye boliger på Vestbredden. (Foto: Amos Ben Gershom, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har stanset byggeplaner for 20.000-24.000 nye boliger på Vestbredden. (Foto: Amos Ben Gershom, Prime Minister of Israel, flickr.com)
En anbudsrunde for planarbeidet med over 20.000 nye boliger i ulike bosetninger har blitt stanset av statsminister Benjamin Netanyahu. Han frykter konfrontasjoner med det internasjonale samfunnet.
Boligminister Uri Ariel (Foto: Knesset.gov.il)
Boligminister Uri Ariel (Foto: Knesset.gov.il)

– Dette steget bidrar ikke til bosetningenes beste. Snarere tvert imot, er det mye som skader bosetningene her. Dette er et meningsløst steg, både praktisk og juridisk, og en handling som skaper en unødvendig konfrontasjon med det internasjonale samfunnet på et tidspunkt der vi forsøker å overbevise elementer i verdenssamfunnet om å oppnå en bedre avtale med Iran, skal Netanyahu ha fortalt boligminister Uri Ariel på tirsdag.

Tidligere på dagen offentliggjorde boligdepartmentet at de hadde planlagt en anbudsrunde for å få gjennomført plan- og reguleringsarbeid for 20.000 nye boliger på Vestbredden og Øst-Jerusalem. 1.200 av disse ble tenkt å ligge i det omstridte E1-området rundt Jerusalem, opplyser Times of Israel. Det er forskjell på hvor detaljert planene var fra sted til sted, men det var ikke snakk om umiddelbare byggeplaner på dette stadium i prosessen, utelukkende planarbeid.

Ariel skal ha akseptert Netanyahus krav om å stanse anbudsplanene, slik at ikke det internasjonale fokuset skifter bort fra Iran-saken.

– All oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet må rettes mot hovedmålet: Å forhindre Iran fra å oppnå en avtale som vi gi dem muligheten til å fortsette sitt militære atomprogram, skrev statsministerens kontor i en pressemelding etter møtet.

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Olivier Pacteau, flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Olivier Pacteau, flickr.com)

Det hvite hus har uttalt at de ikke var klar over planene før boligdepartementet offentliggjorde dem og at de ikke anser byggeprosesser i bosetningene som legitimt, melder Yedioth Aharonoth. PA-president Mahmoud Abbas gikk så langt som å hevde at forhandlingene med Israel vil være over, dersom ikke beslutningen ble reversert.

Vil legge lokk på drøftelser
Den nylig gjeninnsatte utenriksministeren Avigdor Lieberman er lei av at uenigheter med USA kommer ut i offentligheten, både i bosetnings- og Iran-spørsmål. Han mener Washington og Jerusalem må begynne å legge lokk på sine uenigheter og heller lufte dem internt.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto: Knesset.gov.il)
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto: Knesset.gov.il)

– Vi er nødt til å forstå at relasjonene med USA er et fundament av stein. Uten dem kan vi ikke manøvrere i den verden vi lever i. Alle disse ulike holdningene, som er naturlige og alltid har eksistert, burde rett og slett ikke løftes fram i offentligheten slik de blir nå. Jeg tror at et steg for å roe ned ulikhetene er viktig og vi er villige til å starte samtaler i morgen, sier Lieberman.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart