Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Nærbilde av den israelske valøren 20 shekel. (Illustrasjon: Ron Almog, flickr.com)
Nærbilde av den israelske valøren 20 shekel. (Illustrasjon: Ron Almog, flickr.com)

Israels rikeste må selge unna

En håndfull rike har i mange år hatt et sterkt grep på den israelske økonomien. Nå kan de bli tvunget til å selge unna mye av sin virksomhet, etter et nytt Knesset-vedtak.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Knesset vedtok mandag med 73 mot 0 stemmer, at de pyramidestrukturene som har dannet seg når steinrike eiere har kjøpt opp selskaper som igjen har kjøpt opp andre, må brytes ned til to lag. I en del tilfeller vil det bety at virksomheter må selges unna.

– I dag endrer vi radikalt den økonomiske framtidens struktur og har tilpasset den til folkets sanne behov og interesser. Dersom pengene til den generelle befolkningen har blitt utnyttet av et lite antall rikinger til egen profitt, så vil disse pengene og det som er tjent på dem bli returnert til befolkningen. Sparepenger og pensjonsfond vil nå bli bedre beskyttet enn tidligere, mener Nissan Slomiansky, som leder finanskomiteen for Bayit Yehudi.

– Fra nå av vil vi kunne finne pyramider bare i Egypt, la han til under gårsdagens Knesset-votering.

Et annet stort problem har vært hvordan rike eiere har brukt egeneide ideelle organisasjoner til å hvitvaske eller stjele penger. Fra nå av blir det kun mulig å eie noen få prosent i en ideell organisasjon, dersom du kontrollerer selskaper.

Blant de største selskapene som kommer til å bli påvirket av den nye loven, finner vi oljeselskapet Paz, teleselskapet Bezeq, Israel Chemicals, kabelfjernsynsselskapet Hot, satelittfjernsynsselskapet Yes, vannforsyningsselskapet Mekorot Water Company og franchiseselskaper av Israels største private kanal på fjernsyn, Kanal 2.

Ha’aretz opplyser at denne loven har vært under utvikling i over tre år, da Netanyahu-regjeringen satte ned en «konsentrasjonskomité» for å finne måter å splitte opp den økonomiske opphopingen på.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart