Ehud Olmert sammen med tidligere Kadima-leder Tzipi Livni. (Foto: Kadima)
Ehud Olmert sammen med tidligere Kadima-leder Tzipi Livni. (Foto: Kadima)

Ehud Olmert er dømt

Israels tidligere statsminister Ehud Olmert er dømt for korrupsjon. Han ble domfelt etter at en tidligere nær medarbeider som tidligere har holdt tett valgte å vitne mot sin tidligere sjef.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

31. mars 2014 kommer melding om at en distrikts-domstol har dømt Ehud Olmert for å ha tatt imot bestikkelser. Det er første gang en tidligere statsminister i Israel er dømt. I den samme saken er en rekke andre framstående israelere dømt, blant annet Uri Lupolianski, tidligere ordfører i Jerusalem.

Foreløpig har retten bare funnet Olmert skyldig. Hvilken straff han skal få, skal behandles fra 28. april. Det kan bli fengsel, og dommen vil nok i hvert fall bety slutten på Olmerts politiske karriere.

Blant de forholdene som var oppe i forbindelse med saken var om en gave som noen hadde gitt til Ehud Olmerts bror Yossi var bestikkelse og om penger han hadde fått fra ei kvinne var bestikkelse eller en del av et romantisk forhold. Det var snakk om flere millioner kroner til sammen. Han ble i siste omgang anklaget for ca. 1,4 millioner kroner, det var de forholdene påtalemyndighetene mente var lettest å bevise. Forholdene han er dømt for, skjedde i perioden 1993 til litt ut på 2000-tallet mens Olmert var ordfører i Jerusalem og siden minister for infrastruktur, handel og industri. Det handler særlig om et prosjekt, Holyland-prosjektet, der Ehud Olmert hjalp til med offentlige tillatelser m.m.

Viktig for saken ble noen lydopptak som en kvinnelig part i saken la fram mot slutten av rettssaken, mot selv å få lavere straff. (Slik «plea-bargaining» er vanlig i USA og en rekke andre land, også Israel.)

Ehud Olmert er født i 1945, og har bak seg en lang karriere i israelsk politikk. Han var blant annet soldat og ble såret. Han ble første gang valgt som medlem av Knesset (Israels «Storting») i 1973, og ble siden gjenvalgt syv ganger etter hverandre. Mellom 1988 og 1990 var han minister uten eget departement, men med ansvar for minoriteter. Han var helseminister fra 1990-1992. I november 1993 ble han valgt til ordfører i Jerusalem.

Olmert tilhørte høyrepartiet Likud. I 2005 ble han finansminister i Ariel Sharons regjering. Da Sharon trakk seg fra Likud og startet partiet Kadima, fulgte Olmert ham. I januar 2006, etter at Sharon hadde fått slag og lå i koma, overtok Olmert som statsminister. Ved valget i mars 2006 ble Kadima det største partiet, og Olmert fortsatte som statsminister til Likud-leder Benjamin Netanyahu overtok etter Kadimas valgnederlag ved valget i januar 2009.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart