Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Fra venstre: Silvan Shalom, Benjamin Ben-Eliezer og Reuven Rivlin. (Foto: Creative Commons / Flickr.com.)
Fra venstre: Silvan Shalom, Benjamin Ben-Eliezer og Reuven Rivlin. (Foto: Creative Commons / Flickr.com.)

En av disse kan bli Israels neste president

Kandidatene posisjonerer seg før presidentvalget i juni. Hvem som blir Israels nye seremonielle overhode er foreløpig ganske åpent, men nyhetsbyrået AP utpeker disse tre som hovedkandidater.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

«Blant de som nå har vyer om å bli Israels neste president er en tidligere forsvarsminister, en tidligere utenriksminister, en tidligere finansminister, et respektert mangeårig parlamentsmedlem og en nobelprisvinner. Mannen de søker å etterfølge har utrolig nok innehatt alle disse titlene og flere til, gjennom en legendarisk 65-årig politisk karriere,» skriver nyhetsbyrået AP.

Men uansett om ingen kan vise til den samme merittlisten som avtroppende president Shimon Peres, skal likevel hans etterfølger velges av nasjonalforsamlingen Knesset i juni. Løpet er fortsatt ganske åpent, blant annet fordi statsminister Benjamin Netanyahu foreløpig ikke har kunngjort hvilken kandidat han vil støtte. De tre hovedkandidatene er ifølge AP disse:

 

Benjamin Ben-Eliezer

En 78 år gammel tidligere general, som representerer Arbeiderpartiet i Knesset. Han har tidligere vært industriminister, handels- og arbeidsminister, forsvarsminister og visestatsminister. Ifølge AP nærer han gode relasjoner til arabiske ledere, og til Tyrkias statsminister.

– Det er ikke mulig å hate meg. Min ekspertise er å ta en fiende og forvandle ham til en venn, sier han.

 

Reuven Rivlin

En 74 år gammel tidligere ordførende leder i Knesset, og parlamentsmedlem for Likud. De fleste meningsmålingene har hittil pekt på ham som folkets favoritt, men det er de 120 medlemmene av Knesset som stemmer frem den neste presidenten.

Rivlin selv mener at det er hans popularitet og hans evne til å sammenføye alle deler av det israelske samfunnet som gjør ham til den best egnede presidentkandidaten. Han sier han som president ville komme til å ha mer fokus på innenrikspolitikken enn det Peres har hatt.

 

Silvan Shalom

En 56 år gammel Likud-politiker, som nå er regjeringsmedlem med ministeransvar for regional utvikling, energi og vann. Han har tidligere vært utenriksminister og finansminister.

Selv om AP lister Shalom opp som en av de tre toppkandidatene, har hans kandidatur mistet betraktelig oppslutning etter at det i vår ble åpnet etterforskning mot ham grunnet anklager om seksualforbrytelser som skulle ha skjedd for 15 år siden. Saken ble henlagt denne uken, men antas å ha voldt betydelige skade på hans muligheter til å bli president, skriver Jerusalem Post.

 

Andre mulige kandidater

Blant de andre navnene som for tiden nevnes som mulige presidentkandidater, er Dan Shechtman, en professor fra Technion universitetet som vant Nobelprisen i kjemi i 2011, Dalia Dorner, en pensjonert høyesterettsdommer, tidligere finansminister Meir Shitreet, og Dalia Itzik, som har vært ordfører i Knesset, og som fungerte som president i 2007, i overgangsperioden fra Moshe Katzav måtte gå av, og frem til Shimon Peres ble valgt.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart