Knesset-ordfører Yuli Edelstein. (Foto: Edelstein.org.il.)
Knesset-ordfører Yuli Edelstein. (Foto: Edelstein.org.il.)

10. juni velges ny president

I dag kunngjorde Knessets ordfører Yuli Edelstein at datoen for valget av Shimon Peres' etterfølger som president i Israel blir 10. juni. Syv kandidater er aktuelle.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det er de 120 folkevalgte representantene i nasjonalforsamlingen Knesset som velger presidenten i Israel, landets seremonielle overhode. Presidenten velges for en periode på syv år, og det er kun tillatt å sitte én periode. Shimon Peres’ tid som verdens eldste fungerende statsoverhode utløper i sommer, like før han fyller 91 år. Hvem som skal overta stafettpinnen etter ham, er slett ikke avgjort, selv om det er bare tre uker igjen til valgdatoen 10. juni.

 

Tre allerede påmeldt

Yuli Edelstein opplyste mandag at kandidater som ønsker å stille til presidentvalget må melde seg innen tirsdag 27. mai, og forevise ti underskrifter fra Knesset-representanter som støtter deres kandidatur, slik valgordningen pålegger.

Så langt har tre kandidater allerede samlet de nødvendige underskriftene. To av dem er forhåndsfavorittene Reuven Rivlin fra Likud og Benjamin Ben-Eliezer fra Arbeiderpartiet, og den tredje er Meir Sheetrit fra Tzipi Livnis parti Hatnua, som tidligere har representert Likud og Kadima. Han har hatt en rekke ministerposter, blant annet har han vært finansminister og justisminister.

 

Usikkert for Shalom

Silvan Shalom fra Likud, som er minister for nasjonal infrastruktur, energi og vann, har lenge vært ventet å stille til valget. Han har så langt ikke offisielt kunngjort sitt kandidatur, men flere av hans medarbeidere sier til Israel Hayom at han sannsynligvis kommer til å gjøre det i løpet av de neste dagene, etter at han skal ha hatt et positivt møte med statsminister Benjamin Netanyahu om saken. Det er imidlertid ikke ventet at Netanyahu vil komme til å gå åpent ut og erklære støtte til Shalom. Han vil komme til å være avhengig av å få støtte fra lederen for Israel Beiteinu, Avigdor Lieberman, og Yesh Atid-leder Yair Lapid, dersom han skal kunne ha muligheter for å vinne, skriver Israel Hayom.

Shalom var regnet blant de mest sannsynlige kandidatene, inntil det i vår ble åpnet etterforskning mot ham på grunn av anklager om seksualforbrytelser som skulle ha skjedd for 15 år siden. Saken ble henlagt denne uken, men kan likevel ha skadet hans muligheter til å få nok oppslutning som presidentkandidat.

 

Tre andre kan komme

Tidligere Knesset-ordfører Dalia Itzik, som først representerte Arbeiderpartiet og senere Kadima, er også ventet å kunngjøre sitt kandidatur i løpet av de neste dagene.

To andre kandidater har også varslet at de planlegger å stille til valg: Den pensjonerte høyesterettsdommeren Dalia Dorner, som nå er leder for Israels presseråd, og nobelprisvinner og professor Dan Shechtman.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart