Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

10. juni velges ny president

Knesset-ordfører Yuli Edelstein. (Foto: Edelstein.org.il.)
Knesset-ordfører Yuli Edelstein. (Foto: Edelstein.org.il.)
I dag kunngjorde Knessets ordfører Yuli Edelstein at datoen for valget av Shimon Peres' etterfølger som president i Israel blir 10. juni. Syv kandidater er aktuelle.

Det er de 120 folkevalgte representantene i nasjonalforsamlingen Knesset som velger presidenten i Israel, landets seremonielle overhode. Presidenten velges for en periode på syv år, og det er kun tillatt å sitte én periode. Shimon Peres’ tid som verdens eldste fungerende statsoverhode utløper i sommer, like før han fyller 91 år. Hvem som skal overta stafettpinnen etter ham, er slett ikke avgjort, selv om det er bare tre uker igjen til valgdatoen 10. juni.

 

Tre allerede påmeldt

Yuli Edelstein opplyste mandag at kandidater som ønsker å stille til presidentvalget må melde seg innen tirsdag 27. mai, og forevise ti underskrifter fra Knesset-representanter som støtter deres kandidatur, slik valgordningen pålegger.

Så langt har tre kandidater allerede samlet de nødvendige underskriftene. To av dem er forhåndsfavorittene Reuven Rivlin fra Likud og Benjamin Ben-Eliezer fra Arbeiderpartiet, og den tredje er Meir Sheetrit fra Tzipi Livnis parti Hatnua, som tidligere har representert Likud og Kadima. Han har hatt en rekke ministerposter, blant annet har han vært finansminister og justisminister.

 

Usikkert for Shalom

Silvan Shalom fra Likud, som er minister for nasjonal infrastruktur, energi og vann, har lenge vært ventet å stille til valget. Han har så langt ikke offisielt kunngjort sitt kandidatur, men flere av hans medarbeidere sier til Israel Hayom at han sannsynligvis kommer til å gjøre det i løpet av de neste dagene, etter at han skal ha hatt et positivt møte med statsminister Benjamin Netanyahu om saken. Det er imidlertid ikke ventet at Netanyahu vil komme til å gå åpent ut og erklære støtte til Shalom. Han vil komme til å være avhengig av å få støtte fra lederen for Israel Beiteinu, Avigdor Lieberman, og Yesh Atid-leder Yair Lapid, dersom han skal kunne ha muligheter for å vinne, skriver Israel Hayom.

Shalom var regnet blant de mest sannsynlige kandidatene, inntil det i vår ble åpnet etterforskning mot ham på grunn av anklager om seksualforbrytelser som skulle ha skjedd for 15 år siden. Saken ble henlagt denne uken, men kan likevel ha skadet hans muligheter til å få nok oppslutning som presidentkandidat.

 

Tre andre kan komme

Tidligere Knesset-ordfører Dalia Itzik, som først representerte Arbeiderpartiet og senere Kadima, er også ventet å kunngjøre sitt kandidatur i løpet av de neste dagene.

To andre kandidater har også varslet at de planlegger å stille til valg: Den pensjonerte høyesterettsdommeren Dalia Dorner, som nå er leder for Israels presseråd, og nobelprisvinner og professor Dan Shechtman.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart