Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Rivlin er toppkandidat

Presidentkandidat Reuven Rivlin har støtte fra statsminister Netanyahu, og er den mest populære kandidaten blant folket. Valget gjennomføres 10. juni. (Foto: Wikimedia Commons.)
Presidentkandidat Reuven Rivlin har støtte fra statsminister Netanyahu, og er den mest populære kandidaten blant folket. Valget gjennomføres 10. juni. (Foto: Wikimedia Commons.)
Nå har Netanyahu bestemt seg. Han gir sin støtte til Reuven Rivlins kandidatur i presidentvalget. Dermed ligger Rivlin godt an i kampen om å etterfølge Shimon Peres, som nå står mellom seks kandidater.

Statsminister Benjamin Netanyahu offentliggjorde onsdag at han gir sin støtte til Reuven Rivlin i det kommende presidentvalget. De folkevalgte i Knesset skal velge Israels neste seremonielle overhode 10. juni, og blant de seks kandidatene som har klart å samle nok støtte til å få lov å stille til valg, er det kun Rivlin som representerer Netanyahus parti Likud.

 

Jobbet for andre kandidater

Likevel kan støtten synes noe motvillig, som følge av de to politikernes historie med interne uenigheter. Jerusalem Post skriver at Netanyahu helt frem til fristen utløp for å melde nye kandidater, forsøkte å samle støtte rundt andre alternativer. Samme dag som fristen gikk ut, skal han ha forsøkt å fremme den kjente tidligere fredsprisvinneren Elie Wiesel som kandidat. Først da dette ikke lyktes, ga han sin støtte til Rivlin.

– Vi har vært gjennom mye sammen i våre liv. Noen dager har vært gode, og noen ikke så gode, men jeg håper vi vil få oppleve bedre dager, sa statsministeren til Rivlin da han erklærte sin støtte til ham onsdag.

Netanyahu sa til Rivlin at han hadde ventet så lenge fordi han ville se den fulle listen av offisielle presidentkandidater før han tok sin endelige beslutning.

Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett har også erklært støtte til Rivlin. Han sier han anser ham som den rette kandidaten for høyresiden i Israel, og kaller ham ”en sionist med gode verdier og et godt hjerte”.

 

Tror ikke på tostatsløsningen

I motsetning til den sittende presidenten Shimon Peres, har Reuven Rivlin ikke tro på visjonen om at en tostatsløsning vil være løsningen på konflikten med palestinerne.

– Israelere og palestinere er nødt til å leve sammen, men jeg er en utopist. Jeg har en visjon om at hele det jødiske folk [fra hele verden] vil komme og bo her. Og hvis det var ti millioner jøder her, ville vi ikke måtte oppgi noe, sier han til Times of Israel.

Han sier imidlertid at han som president ikke ville komme til å gå inn for å påvirke beslutningene som skal tas av Israels folkevalgte politikere, verken angående fredsprosessen eller andre temaer.

Reuven Rivlin er en 74 år gammel advokat og firebarnsfar fra Jerusalem, som først ble valgt inn i Knesset for Likud i 1988. Han har vært ordfører i Knesset og satt i regjeringen som kommunikasjonsminister fra 2001 til 2003.

 

Har flertall i folket

En meningsmåling som ble utført tirsdag på oppdrag fra Ha’aretz, viser at det er Reuven Rivlin som også har sterkest støtte i det israelske folket, blant de seks kandidatene som oppnådde tilstrekkelig støtte i Knesset for å stille til valg. Ifølge meningsmålingen vil 31 prosent av israelerne helst ha Rivlin som sin neste president.

På andre og tredje plass i målingen kommer de to kandidatene som ikke er Knesset-medlemmer, nemlig professor og Nobelprisvinner Dan Shechtman med 22 prosent oppslutning, og tidligere høyesterettsdommer Dalia Dorner med 11 prosent. Arbeiderpartiets Knesset-medlem Benjamin Ben-Eliezer fikk ti prosent oppslutning, mens både Meir Sheetrit fra Tzipi Livnis parti Hatnua og tidligere Knesset-ordfører Dalia Itzik fra Kadima måtte nøye seg med fire prosent hver. 18 prosent av respondentene hadde ikke bestemt seg for noen favorittkandidat. Det er imidlertid som kjent ikke folkeavstemning om presidentembetet, så utfallet er opp til Knesset-medlemmene å avgjøre i valget 10. juni.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart