Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)
Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)

Foreslår at FN kan ta kontrollen over Gaza

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman tar til orde for at FN kan ta kontrollen over Gaza dersom det å få slutt på terrorangrepene innebærer at Hamas-regimet må stanses.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

– I tilfellet Kosovo så vi at et FN-mandat fungerte, og derfor mener jeg vi også bør få tilbake et FN-mandat i denne regionen, sa Lieberman til Utenriks- og forsvarskomiteen i nasjonalforsamlingen Knesset mandag.

Han uttalte at det finnes tre muligheter for utviklingen i Gaza: Enten at Hamas ødelegges, eller at man kommer frem til en diplomatisk avtale, eller at situasjonen blir stående i limbo, ”som noe udefinert, der de fortsetter å skyte og vi responderer.”

– Etter min mening er den tredje av mulighetene ganske enkelt irrelevant. Den ville gi Hamas muligheten til å fortsette, og vi måtte bare reagere. Et normalt land kan ikke la seg styre av innfallene til en terrororganisasjon, sa utenriksministeren.

 

– Målet er fred

– Det målet vi er opptatt av å nå, er å oppnå fred, bli kvitt rakett-trusselen, og hindre Hamas fra å vokse seg sterkere, fortsatte han, og konkluderte med at dersom Israel ødelegger Hamas, vil det være et seriøst forslag å la et FN-mandat kontrollere Gaza.

– Jeg ville ikke motsette meg den løsningen. Det internasjonale samfunnet fremmer alltid krav om at Israel skal gå tilbake til 67-linjene, og avvikle alle bosetningene. Når det gjelder Gaza, har vi gått tilbake til de grensene og avviklet alle bosetningene. Hva fikk vi i retur? 18.000 missiler og raketter. Vi må våkne opp fra illusjonen om at det å gå tilbake til 67-linjene vil bringe fred og stabilitet, sa Lieberman ifølge Jerusalem Post.

 

– Legitimt å demilitarisere Gaza

Uttalelsene brakte motbør fra opposisjonen. Knesset-medlem Nachman Shai fra Arbeiderpartiet uttalte at ideen om et FN-mandat i Gaza ”tilhører en annen verden” og at regjeringen bør sikte mot en tostatsløsning, som det internasjonale samfunnet støtter.

Lieberman uttalte at det vil være en svært kompleks utfordring å oppnå en diplomatisk løsning på konflikten med Hamas, og at Hamas’ forhåndskrav gjør det umulig å inngå forhandlinger i Egypt. Både Israel og Hamas har sagt nei til direkte forhandlinger.

– I dag forstår hvert eneste internasjonale forum Israels behov for å demilitarisere Gaza. Hver eneste utenriksminister forstår at behovet for demilitarisering er mer enn legitimt, sa Lieberman.

 

– Pressen samarbeider med Hamas

I den samme talen kommenterte han også den internasjonale pressedekningen av Gaza-konflikten. Han anerkjente at også Israels versjon har fått komme med i bildet hos mange av de seriøse internasjonale mediene, men kom med kritikk til journalistene som oppholder seg i Gaza, fordi han mener de har gitt etter for samarbeid med Hamas.

– Du vil ikke få se hvordan Hamas angriper de som protesterer mot dem, og du vil ikke få se dem skyte fra moskeer i internasjonal presse, påpekte han.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart