Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Netanyahu: – Venstresiden har ikke kontakt med virkeligheten

Benjamin Netanyahu taler til Likud-partiet mandag 5. januar 2015. (Skjermdump via Israel Hayom)
Benjamin Netanyahu taler til Likud-partiet mandag 5. januar 2015. (Skjermdump via Israel Hayom)
- Venstresiden lovet et nytt Midtøsten, men vi har fått en Islamsk Stat Midtøsten, sa Likud-leder Benjamin Netanyahu da han åpnet valgkampen mandag. Les hva venstresidens partier svarer.

Statsminister Benjamin Netanyahu talte da Likud-partiet markerte sin offisielle åpning på valgkampen i Tel Aviv mandag kveld. Likud-lederen skrøt av partiets valgliste.

– Dette er laget som må lede det israelske folk – et stort Likud mot hele venstresiden, sa Netanyahu.

Han gikk spesielt til verbalt angrep mot alliansen av Arbeiderpartiets leder Isaac Herzog og Hatnua-leder Tzipi Livni.

– De kommer ikke til å motstå press, og det er mye internasjonalt press. Vil de være dem som skal beskytte sikkerheten til Israels innbyggere? Vil de stå opp mot Hamas? Hizbollah? Iran? De vil kapitulere umiddelbart for ultimatum. Ikke bare fordi de er svake, men fordi de ønsker å kapitulere. De ønsker bare å trekke seg tilbake og gi etter, hevdet Netanyahu.

– Venstresiden lovet et nytt Midtøsten, men nå har vi fått et Islamsk Stat Midtøsten. Jeg sier med sorg at venstresiden er uten kontakt med virkeligheten. Vi har kontakt med virkeligheten. I vårt virkelige bilde av Midtøsten, skyller islamistisk fanatisme inn i hvert hjørne, og ethvert landområde som vi forlater vil bli overtatt av terrorgrupper. Jeg er klar til å gjøre mye for fred, men det er en ting jeg ikke er klar til å gjøre – jeg vil ikke la staten Israel begå selvmord. Jeg vil ikke la sikkerheten til israelske innbyggere bli lagt i hendene til noen andre enn de israelske forsvarsstyrkene, sa Netanyahu.

Statsministeren anklaget sin avtroppende finansminister, Yair Lapid fra Yesh Atid, for å ha stanset bevilgninger til utvikling i Negev. Han lovet også å innføre reformer av det politiske systemet, blant annet en ordning som vil gi lederen av det største partiet i Knesset en automatisk rett til å danne regjering.

 

Respons fra andre partier

Den Netanyahu-vennlige avisen Israel Hayom gjengir respons fra andre partier på Netanyahus tale.

Arbeiderpartiet-Hatnua: «Nok en gang hørte vi Netanyahu, som var svak mot Hamas og forhandlet med dem, med de samme utslitte slagordene som har ført Israel inn i større diplomatisk isolasjon, utålelig sosial ulikhet og forferdelig fattigdom. Å endre det politiske systemet er et patetisk svar på problemene til innbyggerne i Israel. Israels problem er ikke myndighetene, men dets leder.»

Yesh Atid: «Statsministeren åpnet valgkampen med å spytte i ansiktet på det israelske folk. Det var ikke ett ord om de høye levekostnadene, boligkrisen eller plikten til å hjelpe middelklassen og de fattige. Det var ikke ett ord om sosiale budsjetter for folket. Virkeligheten som innbyggerne står overfor, er at korrupsjonen begynner på toppen. Det er korrupsjon å overføre 70 millioner shekel til en avsidesliggende fjelltopp i Beit El, når det i stedet burde investeres i å beskytte innbyggerne på grensen mot Gaza.»

Meretz: «Venstresiden er ikke uten kontakt med virkeligheten, det er det Netanyahu som er. Netanyahu har brutt vår kontakt med verden, brutt vår kontakt med verdier og brutt ungdommens mulighet til å kjøpe en leilighet. 17. mars vil vi sørge for at Netanyahu mister kontakten med statsministerstolen.»

 

Meningsmåling

Kanal 1 offentliggjorde mandag en meningsmåling som ville gitt følgende mandatfordeling i Knesset dersom det var valg nå:

 • Likud 25
 • Arbeiderpartiet-Hatnua 24
 • Bayit Yehudi 15
 • Arabiske partier 11
 • Yesh Atid 9
 • Kulanu 8
 • United Torah Judaism 8
 • Israel Beiteinu 7
 • Meretz 7
 • Shas 6

Med en slik sammensetning av Knesset er det grunn til å anta at Netanyahu relativt enkelt ville kunne danne en ny regjeringskoalisjon.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

 1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart