Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Partilandskapet før Knesset-valget

Ap-leder Isaac Herzog og Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett. (Foto: The Israel Project / Flickr.com)
Ap-leder Isaac Herzog og Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett. (Foto: The Israel Project / Flickr.com)
Hva står de ulike israelske partiene for, og hvem er deres ledere?

Den forrige regjeringen brøt sammen på slutten av 2014. Det endte med at statsminister Netanyahu gav den interne opposisjonen i regjeringen sparken og lyste ut nyvalg. Det er Knesset (Israels «storting») som vedtar nyvalg. Valgdagen er fastsatt til 17. mars 2015.

6. januar offentliggjorde israelhayom.com en meningsmåling som da var fersk. Den er et utgangspunkt for kommentarene i denne artikkelen. Men ellers kommer stoffet fra en lang rekke artikler, den engelske dagsrevyen på IBA og andre.

 

Likud

Statsminister Benjamin Netanyahus parti, Likud, har hatt primærvalg. Et medlem av

Knesset, Danny Danon, utfordret ham som partileder. Men Netanyahu fikk ca. 80 % av stemmene. Alle medlemmer av partiet hadde stemmerett, og 55 % av dem stemte.

Primærvalget bestemmer også sammensetningen av kandidatlista. I Israel er hele landet en valgkrets, det er ikke som hos oss hvor hvert fylke har ei egen liste. Nominasjonen ble en seier for Netanyahu, det var stort sett «hans folk» som kom på de «realistiske» plassene. Det kom få inn fra ytre høyre-miljøer som til dels har gjort seg sterkt gjeldende tidligere. De fleste anser nok at med det resultatet har Netanyahu et godt utgangspunkt for valget. Meningsmålingen fra 6. januar gir Likud 25 mandater i Knesset, det er litt mer enn det nest-største partiet.

 

Arbeiderpartiet-Hatnua

Arbeiderpartiet har vært det ledende opposisjonspartiet. Lederen, Isaac Herzog (sønn av Israels tidligere president Chaim Herzog), er partiets statsministerkandidat. Men det er bare de to første åra. For partiet har nå slått seg sammen med Hatnua, ledet av Tzipi Livni (som var justisminister i Netanyahu-regjeringen og skulle lede forhandlingene med palestinerne). Etter avtalen skal Livni være statsminister i den siste delen av valgperioden.

Dette partiet vil framstå som det ledende på sentrum-venstre-sida. De går inn for mer innrømmelser overfor palestinerne enn Netanyahu gjør, og har samtidig en sosial profil.

Meningsmålingen gir dem 24 mandater.

 

Bayit Yehudi

Partiet Bayit Yehudi (Jødisk Hjem) under Naftali Bennett ligger bra an på meningsmålingen, 15 mandater. Partiet forsøker å gjøre profilen litt breiere og trekke inn folk som ikke er nasjonalreligiøse også. Partiet står til høyre for Likud. Dette partiet er nok blant dem Netanyahu tenker på å få inn i den neste regjeringen, som han selvsagt håper å lede.

 

Arabiske partier

I det utgående Knesset er tre arabiske partier representert. Med økt sperregrense vil de få problemer med å komme inn. Det er arbeid i gang med å slå dem sammen. Om det lykkes, gjenstår å se. Hvis de opptrer samlet, ligger de an til 11 mandater.

 

Yesh Atid

Yair Lapids parti ligger ikke så veldig godt an på meningsmålingene, 9 mandater. Han tar sikte på å bli statsminister, men det gjør altså Arbeiderpartiet-Hatnua også. Mye kan skje på ukene fram til 17. mars. Lapid framstiller partiet som et sentrumsparti. Så i utgangspunktet skulle han kunne samarbeide med mange. Men han har opptrådt ganske aggressivt mot andre partier og ledere, og det er vel neppe måten å bygge allianser på. Tiden vil vise.

 

Kulanu

Kulanu er et nystiftet parti. Lederen er Moshe Kahlon, som var minister fra Likud i forrige periode. Han holder på å rekruttere kandidater til lista. Partiet har 8 mandater på den aktuelle målingen.

 

United Torah Judaism

United Torah Judaism er ultra-ortodokst, og har også 8 mandater på meningsmålingen. Dette partiet var tidligere ikke-zionistisk, men hører nå i stor grad til på moderat høyreside i israelsk politikk. Så langt ser det ut til at motsetningene mellom ultra-ortodokse (også kalt haredim) og resten av samfunnet spiller en mindre rolle i valgkampen enn ved forrige valg. De ultra-ortodokse er et raskt voksende element i befolkningen fordi de har store familier.

 

Israel Beiteinu

Israel Beiteinu blir ledet av utenriksminister Avigdor Lieberman. Tidligere har han vært en nær alliert av Netanyahu, men han har antydet at han vil stå friere etter dette valget med hensyn til alliansepartnere. Partiet gjennomgår nå en alvorlig krise i og med at en rekke framtredende personer i partiet er mistenkt for korrupsjon, noen er også tiltalt. På meningsmålingen får partiet 7 mandater. Hvordan det går videre, vil blant annet avhenge av om velgerne tror at korrupsjonsanklagene er reelle. Lieberman ble anklaget om og om igjen like foran hvert valg, for de samme tingene gjennom mange år. Etter forrige valg ble anklagene omsider frafalt. I deler av den israelske befolkningen er det en etablert sannhet at rettsvesenet misbruker sin makt til å ramme politikere og partier som er brysomme for venstresida.

 

Meretz

Meretz, Israels «SV», får 7 mandater på målingen. Gjennom dette partiet går skillet mellom zionister (som vil at det også skal finnes et jødisk Israel) og anti-zionister (som ønsker at jødene skal være en minoritet i den muslimske verden). Noen har kanskje et bein i hver leir.

 

Shas

Shas er et ultra-ortodokst parti, men også (og kanskje først og fremst) et talerør for jødene fra muslimske (særlig arabiske) land. Og siden disse jødene i stor grad er en underklasse, får dette partiet også en sosial profil.

Akkurat nå er partiet i ferd med å begå noe som kanskje er et politisk selvmord. Arieh Deri var en meget populær leder av partiet. Men i år 2000 ble han dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Mange, og ikke bare folk som stod Deri nær religiøst og politisk, satte et spørsmålstegn ved dommen. Etter at dommen var sont, var det en karantenetid før Deri kunne gå inn i politikken igjen.

Fra Deri gikk inn i politikken igjen i 2011, har forholdet vært vanskelig mellom ham og han som ble leder av partiet da Deri ble borte, Eli Yishai. Yishai er i ferd med å danne et nytt parti, men sterke krefter arbeider for at de skal holde sammen. Deri trakk seg som leder etter at et lydbåndopptak ble offentliggjort. Rabbiner Ovadia Yosef kritiserte ham der sterkt. Men mange ønsker Deri tilbake. Ovadia Yosef var den åndelige lederen av partiet. Han døde i oktober 2013, 93 år gammel.

Hva slags valgresultat det kan bli av dette kaoset, gjenstår å se. Meningsmålingen gav partiet 6 mandater.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart