Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Minister, Knesset-politiker og journalist Uri Orbach døde mandag 16. februar, 54 år gammel. (Foto: Wikimedia Commons)
Minister, Knesset-politiker og journalist Uri Orbach døde mandag 16. februar, 54 år gammel. (Foto: Wikimedia Commons)

Statsråd Uri Orbach er død

Uri Orbach var pensjonistminister i den israelske regjeringen. Mandag døde han av en blodsykdom, bare 54 år gammel.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Uri Orbach var den siste måneden sykemeldt fra pliktene som minister, og mandag morgen døde han på Shaare Zedek-sykehuset i Jerusalem. Mandag ettermiddag ble han gravlagt i sin hjemby Modiin, ifølge Times of Israel.

Orbach representerte det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi (Det jødiske hjem). Han ble først valgt inn til nasjonalforsamlingen Knesset i 2009. I 2013 ble han utnevnt til minister i regjeringen, med ansvaret for pensjonssaker. Han etterlot seg kone og fire barn.

 

Var prisvinnende journalist

Før hans politiske karriere var Orbach en velkjent israelsk journalist og forfatter. I årenes løp skrev han for avisene Hadashot, Ma’ariv og Yedioth Ahronoth. Han var også radioprogramleder for Army Radio, og han deltok jevnlig i tv-programmer blant annet hos Channel 1. Han figurerte ofte i religiøse sionistiske medier, og var med på å grunnlegge radiokanalen Otiot og tv-kanalen Techelet. Han forfattet blant annet også flere barnebøker.

Han vant flere priser for sitt journalistiske arbeid, som Army Radios ”Commander’s Prize”, og han ble flere ganger nominert til tittelen ”årets radiomann”, ifølge Ha’aretz.

 

– Vil bli savnet av Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu sier han sørger over bortgangen til en”skribent, journalist, en åndelig mann og en jødisk patriot”.

– Uri vil bli svært savnet av sin kjære familie, sine venner i Israels regjering, og av staten Israel, sa Netanyahu, som innkalte regjeringen til en ekstraordinær samling for å minnes Orbach mandag.

Bayit Yehudis partileder Naftali Bennett sier det var Orbach som i sin tid brakte ham inn i politikken.

– Han hadde anstendighet og mot til å stå opp selv når 20 andre personer i rommet mente annerledes. Uri sto opp for sine overbevisninger, sier Bennett.

Utenriksminister Avigdor Liberman sier at Orbach var “en sentral person i oppbyggingen av staten Israel de siste tiårene”, og at ”hans store innflytelse på det israelske samfunnet vil bli stående for alltid”.

– Orbach lyktes med å gi en stemme til en stor og viktig gruppe i det israelske samfunnet, og han var en mann som visste godt hvordan man kunne sette ut i livet kjærligheten til landet Israel og Israels folk.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart