Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Partilederne har avgitt sine stemmer

Netanyahu avgir sin stemme ved Knesset-valget tirsdag 17. mars 2015. (Foto: Statsministerens kontor / Facebook)
Netanyahu avgir sin stemme ved Knesset-valget tirsdag 17. mars 2015. (Foto: Statsministerens kontor / Facebook)
- Zionist Union vil ha israelsk tilbaketrekning, jeg vil ikke det, sier Netanyahu for å tydeliggjøre forskjellene mellom ham og motkandidat til statsministerposten Isaac Herzog.

Statsminister Benjamin Netanyahu var først ute av partilederne til å avgi sin stemme i Knesset-valget tirsdag morgen i Jerusalem. Han benyttet anledningen til å fortelle hvem han vil begynne med å invitere til å danne koalisjon etter valget, ifølge Ynetnews.com.

– Den første telefonen jeg skal ta, vil gå til Naftali Bennett, sa Netanyahu, og ga dermed det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi førsteprioritet i den kommende jakten på regjeringspartnere.

– Det blir ingen samlingsregjering med Arbeiderpartiet, det er et parti av selvmotsigelser, sa han.

I et telefonintervju med Channel 10 utdypet han uttalelsene.

– Zionist Union vil ha israelsk tilbaketrekning, jeg vil ikke ha tilbaketrekning. Dersom jeg skal sette sammen regjeringen, vil det være en nasjonalistisk regjering, uttalte Netanyahu.

 

Herzog lover forandring

Motkandidat Isaac Herzog, som leder Arbeiderpartiet og koalisjonen mellom hans parti og Hatnua som stiller fellesliste ved dette valget under navnet Zionist Union, avla sin stemme i Tel Aviv.

– De som vil følge Bibis (Netanyahus) vei av fortvilelse og skuffelse, må stemme på ham. Men de som vil ha forandring, håp og virkelig en bedre framtid for Israel, må stemme på Zionist Union under min ledelse, appellerte han da han avga stemmen sin.

 

Livni vil bytte ut Netanyahu

Herzogs kompanjon Hatnua-leder Tzipi Livni, som inntil i går kveld var presentert som statsministerkandidat for de to siste årene av valgperioden, stemte ved et annet lokale i Tel Aviv. Hun kommenterte sin plutselige melding om at hun ikke vil kreve statsministerstolen hvis Zionist Union vinner valget.

– Herzog og jeg er partnere, og vårt mål er å erstatte Netanyahu – ikke å bytte stoler, sa hun.

Hun beskrev valget som ”en kamp mellom zionisme og ekstremisme”.

 

Lieberman: – Stem zionistisk

Utenriksminister i den avtroppende regjeringen, og leder for Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman, stemte i bosetningen Nokdim på Vestbredden.

– Jeg oppfordrer alle borgere av Israel til å stemme på et zionistisk parti, uansett om det er Meretz, Yisrael Beiteinu eller Bayit Yehudi. Det viktigste er å stemme på et zionistisk parti fordi det er viktig å bevare den jødiske og zionistiske karakteren til staten Israel, sa han.

 

Kahlon planlegger reformer

Lederen for det nye partiet Kulanu, den tidligere Likud-politikeren Moshe Kahlon, stemte i Haifa.

– Vi er ved klimakset av en lang og slitsom kampanje, men vi har det kjempebra og jeg håper at vi vil se resultater til kvelden. Jo flere mandater vi får, jo flere verktøy vil vi ha som kan skape reformer til gode for Israels innbyggere, sa Kahlon.

 

Bennett: Vi er en bro som binder Israel sammen

Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett stemte i Ra’anana

– I dag løfter Israel sitt hode. Denne morgenen kjenner jeg stort savn etter Uri Orbach, som engang sa at Bayit Yehudi er en bro, ikke til å tråkke på, men som forbinder oss, sa han.

 

Ultraortodoks leder tror på overraskende resultat

Lederen for det ultraortodokse partiet Shas, Aryeh Deri, stemte i Jerusalem.

– Vi har ventet på denne dagen og arbeidet hardt for den. Jeg har en følelse av at resultatet vil bli overraskende i kveld, sa han.

 

Lapid advarer mot samlingsregjering

Yesh Atid-leder Yair Lapid stemte i Tel Aviv.

– Dette er først og fremst en feiring av vårt demokrati, og jeg oppfordrer alle til å stemme, uansett hvem du stemmer på, sa han.

– Vi kjemper for staten Israel. Vi kjemper også imot at vi i stedet for å få en god regjering som vil bringe forandring og håp, skal ende opp med en samlingsregjering med Bibi og Buji (Netanyahu og Herzogs kallenavn) og de ultraortodokse partiene, sa Lapid og advarte mot at han mener det ville kunne føre til en mindre sosial politikk.

 

Spent venstrepartileder

Meretz-leder Zehava Gal-On stemte i Petah Tikva.

– Jeg er veldig spent. Jeg sov ikke i natt, men jeg stoler på Meretz-velgerne. Jeg har blandede følelser av optimisme og frykt, men når alt kommer til alt, setter jeg min lit til velgerne våre, sa hun.

 

Yachad-leder advarer mot å lage bråk

Lederen for det nye nasjonalreligiøse radikale hørepartiet Yachad, Eli Yishai stemte i bydelen Har Nof i Jerusalem.

– Dette føles fantastisk. Jeg oppfordrer alle Yachad-aktivister til å oppføre seg eksemplarisk, med tilbakeholdenhet og høflighet, sa han.

 

Arabernes toppkandidat: – Vil forandre realitetene i landet

Listetoppen på den arabiske felleslisten, Ayman Odeh, stemte i Nasaret.

– Som enhver arabisk borger i staten, gleder jeg meg over å stemme, og bli en del av historien og vendepunktet som betydelig vil forandre realitetene for både arabere og andre borgere i dette landet, sa Odeh.

 

Presidenten: – Å stemme er nærmest en plikt

President Reuven Rivlin oppfordret alle til å bruke stemmeretten da han avga sin stemme i Jerusalem.

– Ta landets skjebne i dine hender. Gå og stem! Det er ikke bare en rettighet, men også til en stor grad en plikt. Vi stemmer i dag for vår alles skyld. For våre unge og våre eldre, for innbyggerne rundt Gaza-stripen, og for innbyggerne ved grensen i nord. Ikke la bestemmelsene være opp til alle andre, oppfordret presidenten.

 

Les partiledernes siste appeller

Valget avsluttes klokken 21 norsk tid i kveld. Da får vi de første prognosene.

Klokken 12 i dag hadde 26 prosent av de stemmeberettigede avlagt sin stemme, noe som antyder en jevngod valgdeltakelse med 2013, ifølge Times of Israels liveblog.

Sent i går kveld publiserte Ynetnews.com en appell fra hver av lederne for de Knesset-aktuelle partiene. Der fikk partilederne selv en siste anledning til å henvende seg direkte til velgerne med egne ord. Her kan du lese hva hver av dem brukte muligheten til å si.

Følg med på Miff.no for oppdateringer om valget når resultatene begynner å komme inn utover kvelden.

Her kan du lese alle våre artikler om valget så langt.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart