Skjermdump fra israelsk tv som viser mandatfordelingen onsdag morgen. Likud-partiet publiserte dette bildet på sin Facebook-side.
Skjermdump fra israelsk tv som viser mandatfordelingen onsdag morgen. Likud-partiet publiserte dette bildet på sin Facebook-side.

Netanyahus seier vokste seg større i løpet av natten

Se alle de nye Knesset-representantene.

Med 99 prosent av stemmene talte, er det klart at Likud og Benjamin Netanyahus valgseier ble betydelig større enn valgdagsmålingene viste. Likud-partiets Knesset-gruppe ser ut til å øke fra 18 mandater i det siste Knesset, til 30 mandater.

Kl 05.27 norsk tid publiserte Yedioth Aharonoth en presentasjon av representantene som da var inne i Knesset så langt opptellingen var kommet.

De tre høyrepartiene Likud, Bayit Yehudi og Israel Beiteinu får til sammen 44 mandater, like mange som i det forrige Knesset. Etter at bildeoppstillingen under ble laget, har Likud økt fra 29 til 30 mandater.

Likud.
Likud.
Bayit Yehudi.
Bayit Yehudi.
Israel Beiteinu.
Israel Beiteinu.

De religiøse partiene Shas og United Torah Judaism får 13 mandater, en nedgang fra 18 i siste Knesset. Dette skyldes blant annet at det nystartede, høyreorienterte religiøse partiet til Eli Yishai – Yahad – ikke ser ut til å lykkes å komme over sperregrensen (3,25 prosent). Etter at bildeoppstillingen under ble laget, har United Torah Judaism gått ned fra 7 til 6 mandater.

Shas.
Shas.
United Torah Judaism.
United Torah Judaism.

Dersom Netanyahu får støtte fra de religiøse partiene, klarer han seg med bare ett av sentrumspartiene for å danne en koalisjonsregjering med solid flertall i Knesset. Netanyahu kan også danne regjering med de to sentrumspartiene alene, og utelate de religiøse partiene.

Yesh Atid fikk 11 mandater, Kulanu fikk 10 mandater.

Yesh Atid.
Yesh Atid.
Kulanu.
Kulanu.

Valgdagsmålingene varslet at Zionist Union skulle få 27 mandater, men i løpet av nattens opptelling har mandatene gått ned til 24. Også det mer venstreorienterte partiet Meretz tapte mandat i løpet av natten, og er nå nede på 4.

Isaac Herzog må få med seg begge de religiøse partiene og begge sentrumspartiene for å etablere en regjering med støtte fra 63 mandater i Knesset. Det er ventet at Netanyahu vil få flest anbefalinger, og vil bli den første som forsøker å bygge en koalisjon.

Zionist Union.
Zionist Union.
Meretz.
Meretz.

Den arabiske felleslisten fikk 14 mandater, en betydelig økning fra 11 mandater i forrige Knesset. Det er ikke ventet at disse vil bli med i noen regjeringskoalisjon.

Den arabiske felleslisten.
Den arabiske felleslisten.

 

Slik har blokkene i israelsk politikk utviklet seg de siste årene. Endringen for venstre og sentrum fra 2013 til 2015 skyldes først og fremst at sentrumspartiet Hatnua (2013) har gått sammen med Arbeiderpartiet i Zionist Union og blir regnet i venstresidens blokk.
Slik har blokkene i israelsk politikk utviklet seg de siste årene. Endringen for venstre og sentrum fra 2013 til 2015 skyldes først og fremst at sentrumspartiet Hatnua (2013) har gått sammen med Arbeiderpartiet i Zionist Union og blir regnet i venstresidens blokk.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart