Resultatet av Knesset-valget 2015 etter at 99 prosent av stemmene er talt opp. (Grafikk: Skjermdump fra Ha'aretz)
Resultatet av Knesset-valget 2015 etter at 99 prosent av stemmene er talt opp. (Grafikk: Skjermdump fra Ha'aretz)

De seks største overraskelsene i valget

Ingen kunne ha sagt på forhånd hvor store overraskelser de israelske velgerne leverte i valgurnene tirsdag.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Allison Kaplan Sommer i den venstreorienterte avisen Ha’aretz lister opp seks av de største overraskelsene ved Knesset-valget 17. mars.

 

  1. Hvor stor Benjamin Netanyahus seier ble

Til tross for svake meningsmålinger, til tross for skandaler og anklager om å være uten kontakt med folket – fortsatte Benjamin Netanyahu til det siste å hevde at han hadde bred støtte i det israelske folket. Mange i mediene møtte Netanyahus optimisme med hånflir, men opptellingen av stemmene viste at han hadde rett. Resultatet viser at opposisjonen valgte feil taktikk da de kjørte på «Alle utenom Bibi» som slagord, skriver Sommer. De lave forventningene til Likud-partiet i dagene før valget viste seg å bli til Netanyahus fordel. Statsministeren ropte «redd meg», og velgerne kom til unnsetning.

 

  1. Hvor lite oppslutning Naftali Bennett fikk

Økonomiminister Naftali Bennett har forsøkt å bygge seg selv og Bayit Yehudi opp som arvtakerne til Benjamin Netanyahu og Likud. Bennett vil bli en del av den nye Netanyahu-regjeringen, men i en mye svakere posisjon. Bayit Yehudis mandater har gått ned fra 12 til 8.

 

  1. Hvor svakt Meretz gjorde det

Det mest venstreorienterte jødiske partiet Meretz kjempet seg såvidt over sperregrensen ved valget, og mister to mandater. Partiet tapte stemmer både på høyre side (Zionist Union) og venstre side (Den arabiske felleslisten). Partileder Zehava Gal-On har varslet sin avgang etter at det skuffende valgresultatet ble klart.

 

  1. Hvordan Avigdor Lieberman biter seg fast

Avigdor Libermans parti er kraftig svekket fra 2009-valget, fra 15 til 6 mandater.  Likevel var valgresultatet overraskende bra for Yisrael Beiteinu, da de lå rundt sperregrensen på meningsmålinger i forrige uke.

 

  1. Hvordan Eli Yishai ble borte

På grunn av striden internt i Shas-partiet, startet tidligere partileder Eli Yishai et nytt parti ved årets valg. «Nederlaget til hans ytre høyreparti er den eneste lille trøsten for dem som frykter for framtiden til Israels demokrati,» skriver Sommer.

 

  1. Hvor fullstendig feil valgdagsmålingene tok

Avviket mellom alle valgdagsmålingene og valgresultatet var overraskende stort. Forskjellen i tallene som israelerne så da de gikk til sengs tirsdag kveld, og dem de så onsdag morgen – må ha fått noen til å tenke at det hadde skjedd et mirakel i løpet av natten, andre til å tenke at deres verste mareritt hadde blitt virkelighet, avslutter Sommer.

 

Her kan du lese alle våre artikler om valget så langt.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart