Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

De seks største overraskelsene i valget

Resultatet av Knesset-valget 2015 etter at 99 prosent av stemmene er talt opp. (Grafikk: Skjermdump fra Ha'aretz)
Resultatet av Knesset-valget 2015 etter at 99 prosent av stemmene er talt opp. (Grafikk: Skjermdump fra Ha'aretz)
Ingen kunne ha sagt på forhånd hvor store overraskelser de israelske velgerne leverte i valgurnene tirsdag.

Allison Kaplan Sommer i den venstreorienterte avisen Ha’aretz lister opp seks av de største overraskelsene ved Knesset-valget 17. mars.

 

  1. Hvor stor Benjamin Netanyahus seier ble

Til tross for svake meningsmålinger, til tross for skandaler og anklager om å være uten kontakt med folket – fortsatte Benjamin Netanyahu til det siste å hevde at han hadde bred støtte i det israelske folket. Mange i mediene møtte Netanyahus optimisme med hånflir, men opptellingen av stemmene viste at han hadde rett. Resultatet viser at opposisjonen valgte feil taktikk da de kjørte på «Alle utenom Bibi» som slagord, skriver Sommer. De lave forventningene til Likud-partiet i dagene før valget viste seg å bli til Netanyahus fordel. Statsministeren ropte «redd meg», og velgerne kom til unnsetning.

 

  1. Hvor lite oppslutning Naftali Bennett fikk

Økonomiminister Naftali Bennett har forsøkt å bygge seg selv og Bayit Yehudi opp som arvtakerne til Benjamin Netanyahu og Likud. Bennett vil bli en del av den nye Netanyahu-regjeringen, men i en mye svakere posisjon. Bayit Yehudis mandater har gått ned fra 12 til 8.

 

  1. Hvor svakt Meretz gjorde det

Det mest venstreorienterte jødiske partiet Meretz kjempet seg såvidt over sperregrensen ved valget, og mister to mandater. Partiet tapte stemmer både på høyre side (Zionist Union) og venstre side (Den arabiske felleslisten). Partileder Zehava Gal-On har varslet sin avgang etter at det skuffende valgresultatet ble klart.

 

  1. Hvordan Avigdor Lieberman biter seg fast

Avigdor Libermans parti er kraftig svekket fra 2009-valget, fra 15 til 6 mandater.  Likevel var valgresultatet overraskende bra for Yisrael Beiteinu, da de lå rundt sperregrensen på meningsmålinger i forrige uke.

 

  1. Hvordan Eli Yishai ble borte

På grunn av striden internt i Shas-partiet, startet tidligere partileder Eli Yishai et nytt parti ved årets valg. «Nederlaget til hans ytre høyreparti er den eneste lille trøsten for dem som frykter for framtiden til Israels demokrati,» skriver Sommer.

 

  1. Hvor fullstendig feil valgdagsmålingene tok

Avviket mellom alle valgdagsmålingene og valgresultatet var overraskende stort. Forskjellen i tallene som israelerne så da de gikk til sengs tirsdag kveld, og dem de så onsdag morgen – må ha fått noen til å tenke at det hadde skjedd et mirakel i løpet av natten, andre til å tenke at deres verste mareritt hadde blitt virkelighet, avslutter Sommer.

 

Her kan du lese alle våre artikler om valget så langt.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart