Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Regjeringssamtalene er i gang

Israels president Reuven Rivlin i samtale med partidelegasjon. (Foto: GPO)
Israels president Reuven Rivlin i samtale med partidelegasjon. (Foto: GPO)
Israels president Reuven Rivlin begynte søndag morgen sine samtaler med representanter for partiene som ble innvalgt på Knesset ved tirsdagens valg. Partiene skal legge frem sine anbefalinger om hvem de går inn for at presidenten formelt skal gi ansvar for å danne regjering.

– Presidentens rolle etter valget er å vær lojal mot folket og fremme prosessen med å sette sammen en regjering på raskest og mest mulig gjennomsiktig måte, sier Rivlin ifølge Jerusalem Post.

Benjamin Netanyahus parti Likud ble som kjent desidert størst i Knesset, med 30 mandater mot hovedrivalen Zionist Unions 24. De fleste har derfor i forkant av presidentsamtalene regnet med at Netanyahu vil oppnå nok støtte til å bli landets fortsatte statsminister.

 

Raskere prosess enn normalt

Prosedyren med at presidenten møter partiene og hører deres anbefalinger kommer tidligere enn normalt, fordi man anser det som et viktig mål å forme en ny regjering så raskt som overhodet mulig. Normalt ville man ha ventet til presidenten har blitt forelagt de endelige tallene for valgresultatet, etter at alle fintellinger og kontrollgjennomganger er sluttført, men da det ikke lenger er tvil om resultatet av mandatfordelingen, har man valgt å fortsette prosessen allerede nå.

– Midt i de sikkerhetsmessige og sosiale utfordringene vi står overfor, og med det essensielle behovet for å få på plass et budsjett, må vi arbeide for å få på innsatt en ny regjering så raskt som mulig, sa Rivlin.

Etter å ha hørt alle partienes standpunkter, utnevner presidenten den kandidaten som har flertallsstøtte til å forsøke å danne regjeringskoalisjon, og kandidaten får inntil 28 dager på å komme i mål med oppgaven.

 

51 mandater støtter Netanyahu så langt

– Vi har nettopp kommet gjennom en stormfull og engasjert valgkamp, og nå er det tid for å forene og lege det israelske samfunnet. Regjeringen som vil bli dannet vil ha blitt valgt av et flertall av Israels borgere, men den må representere alle Israels borgere, sa presidenten.

Ikke overraskende ga Likuds 30 mandater presidenten anbefaling om å gi Netanyahu ansvaret for å danne regjering.

De 24 mandatene til Zionist Union, koalisjonen mellom Arbeiderpartiet og Hatnua, anbefalte selvsagt sin kandidat Isaac Herzog som regjeringsleder.

Den arabiske felleslisten var det tredje partiet som møtte presidenten, og de kom med sterk kritikk mot Netanyahu for å ha kommentert på valgdagen at folk måtte komme seg til valglokalene og stemme på Likud fordi araberne strømmet til valgurnene. Deres posisjon er at de nekter å støtte Netanyahu, og at de vil vurdere å støtte Herzog dersom han får i oppgave å danne regjering. I denne omgang avsto de 13 arabiske mandatene fra å støtte noen av kandidatene.

Bayit Yehudis åtte mandater ga som ventet sin støtte til Netanyahu.

Begge de ultraortodokse partiene, Shas og United Torah Judaism, ga også sin støtte til Netanyahu overfor presidenten i dag. De to partiene har til sammen 13 mandater.

Etter presidentens første av to dager med møter med partiene, har altså Netanyahu fått støtte fra 51 mandater, og mangler bare 10 for å ha flertallet av de 120 Knesset-representantene med seg.

 

Avgjøres mandag

I morgen skal Rivlin møte de resterende partiene: Yesh Atid (11 mandater), Kulanu (10 mandater), Yisrael Beiteinu (seks mandater) og Meretz (fem mandater).

Etter all sannsynlighet vil Avigdor Liebermans høyreparti Yisrael Beiteinu støtte Netanyahu, men som vi ser av tallene, er dette ikke nok til alene å vippe flertallet i den sittende statsministerens favør. Siden det er usannsynlig at venstrepartiet Meretz vil stille seg i Netanyahus rekker, er det sentrumspartiene Yesh Atid og Kulanu som hver for seg har vippeposisjon. Det nystartede partiet Kulanu, som ledes av Likud-utbryter Moshe Kahlon, har signalisert at de ønsker å støtte Netanyahu, men at de har fremmet store krav om regjeringsposisjoner overfor ham for å innfri støtten. I morgen blir utfallet klart.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart