Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Rekordmange kvinner og arabere i det 20. Knesset

Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
I dag åpnes den 20. perioden i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. Nesten en tredel av representantene er nye, og det har aldri før vært flere kvinner representert. Antallet arabiske representanter er også høyere enn noen gang før.

Tirsdag ettermiddag avholdes åpningsseremonien for det 20. Knesset i Israel, der de 120 folkevalgte representantene avlegger ed om troskap til det israelske parlamentet og dets lover. Seremonien holdes klokken 15 norsk tid, og foregår med president Reuven Rivlin til stede. Mange utenlandske ledere er også ventet.

Under seremonien vil representantene velge ordføreren for den neste perioden. Det er ventet at sittende ordfører Yuli Edelstein vil bli gjenvalgt.

Det vil bli proklamert en offisiell kunngjøring om at Benjamin Netanyahu har fått i oppgave av presidenten å danne Israels 34. regjering.

Poeten Erez Biton skal lese Salme 122 fra Bibelen, og det vil bli avspilt et lydopptak av Israels første statsminister David Ben-Gurions proklamasjon av opprettelsen av staten Israel. Seremonien avsluttes med at representantene synger Israels nasjonalsang Hatikva. Representantene for de arabiske partiene har for vane å gå ut når nasjonalsangen synges, og man regner med at de vil komme til å gjøre det denne gangen også.

Tidligere på dagen holdes det et mer uformelt velkomstmøte for de nye representantene, med innføring i praktiske rutiner for det daglige parlamentariske arbeidet.

Etter seremonien vil representantene gå til festhallen Chagall Hall i Knesset-bygningen, der det blir taler av blant andre Netanyahu.

39 av de 120 representantene ble valgt inn for første gang ved valget 17. mars.

Andelen kvinnelige Knesset-representanter var rekordhøyt i forrige periode, med 27 folkevalgte kvinner. Men rekorden ble slått på nytt igjen denne gangen, og i den kommende perioden vil 28 kvinner være representanter i parlamentet.

Andelen arabiske representanter er også rekordhøy, med 17 av 120. 13 av dem er valgt inn på den arabiske felleslisten.

Helt siden staten ble opprettet, har det vært både kvinnelige og arabiske representanter blant Knesset-medlemmene – i alle de 20 parlamentariske periodene.

 

Kilder: Jerusalem Post og Ynetnews.com.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart