Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Rekordmange kvinner og arabere i det 20. Knesset

I dag åpnes den 20. perioden i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. Nesten en tredel av representantene er nye, og det har aldri før vært flere kvinner representert. Antallet arabiske representanter er også høyere enn noen gang før.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Tirsdag ettermiddag avholdes åpningsseremonien for det 20. Knesset i Israel, der de 120 folkevalgte representantene avlegger ed om troskap til det israelske parlamentet og dets lover. Seremonien holdes klokken 15 norsk tid, og foregår med president Reuven Rivlin til stede. Mange utenlandske ledere er også ventet.

Under seremonien vil representantene velge ordføreren for den neste perioden. Det er ventet at sittende ordfører Yuli Edelstein vil bli gjenvalgt.

Det vil bli proklamert en offisiell kunngjøring om at Benjamin Netanyahu har fått i oppgave av presidenten å danne Israels 34. regjering.

Poeten Erez Biton skal lese Salme 122 fra Bibelen, og det vil bli avspilt et lydopptak av Israels første statsminister David Ben-Gurions proklamasjon av opprettelsen av staten Israel. Seremonien avsluttes med at representantene synger Israels nasjonalsang Hatikva. Representantene for de arabiske partiene har for vane å gå ut når nasjonalsangen synges, og man regner med at de vil komme til å gjøre det denne gangen også.

Tidligere på dagen holdes det et mer uformelt velkomstmøte for de nye representantene, med innføring i praktiske rutiner for det daglige parlamentariske arbeidet.

Etter seremonien vil representantene gå til festhallen Chagall Hall i Knesset-bygningen, der det blir taler av blant andre Netanyahu.

39 av de 120 representantene ble valgt inn for første gang ved valget 17. mars.

Andelen kvinnelige Knesset-representanter var rekordhøyt i forrige periode, med 27 folkevalgte kvinner. Men rekorden ble slått på nytt igjen denne gangen, og i den kommende perioden vil 28 kvinner være representanter i parlamentet.

Andelen arabiske representanter er også rekordhøy, med 17 av 120. 13 av dem er valgt inn på den arabiske felleslisten.

Helt siden staten ble opprettet, har det vært både kvinnelige og arabiske representanter blant Knesset-medlemmene – i alle de 20 parlamentariske periodene.

 

Kilder: Jerusalem Post og Ynetnews.com.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart