Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Grønt lys for videreutvikling av israelsk gass

Israelsk plattform i Tamar-feltet. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Israelsk plattform i Tamar-feltet. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Torsdag sørget Netanyahu for klarsignal til den videre utviklingen av de israelske gassfeltene i Middelhavet. Den nye rammeavtalen skaper debatt.

Netanyahus forslag til rammeplan for gassektoren i det israelske næringslivet har vært en av høstens store politiske debatter i Israel. Når produksjonen kommer i gang i Leviathan-feltet og utvides i Tamar-feltet, vil Israel både bli selvforsynt med gass og i tillegg kunne eksportere anselige mengder. Statsminister Benjamin Netanyahu fikk flertall i regjeringen i august for en rammeplan for den videre utviklingen av de store gassfunnene i Middelhavet, men planen har vært omstridt. De som er uenige med Netanyahu, mener at de to amerikanske selskapene Noble Energy og Delek Group blir gitt altfor stor dominans over utviklingen av gassindustrien, og at dette bryter med konkurranselovgivningen.

Det israelske organet som tilsvarer Konkurransetilsynet har hatt innvendinger mot planen. Torsdag valgte Netanyahu, som siden november har vært fungerende økonomiminister, å ta i bruk en lovparagraf som gir anledning til å sette Konkurransetilsynet til side i visse tilfeller. Dette betyr to ting: På den ene siden er Israel nå praktisk sett langt nærmere å kunne sette i gang en stor gassindustri. På den andre siden er det høy temperatur i den innenrikspolitiske debatten.

– Vi er her i dag for å sørge for gass til Israel, til den israelske økonomien, til de israelske borgerne, sa Netanyahu da han underskrev rammeplanen under en seremoni i Negev torsdag, ifølge Jerusalem Post.

Opposisjonslederen i Knesset, Isaac Herzog fra Zionist Union, uttalte samme dag at partiet hans vil klage vedtaket inn for israelsk høyesterett. Han mener Netanyahu misbruker lovverket for å få avtalen gjennom.

Venstrepartiet Meretz har varslet det samme. Partileder Zehava Gal-On sier Netanyahus anvendelse av loven bygger på fabrikkerte sikkerhetsgrunner og er urimelig.

Lovparagrafen Netanyahu har tatt i bruk har aldri tidligere vært benyttet. Ifølge lovteksten må den kunne begrunnes i hensyn til nasjonens sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn.

Netanyahu mener gassavtalen er den eneste realistiske muligheten til å komme raskt i gang med fullskala gassproduksjon. Det å ha tilgang på flere energiforsyningskilder er sikkerhetsmessig viktig, fordi det gjør landet mindre sårbart mot angrep, påpekte han nylig overfor Israel Hayom. Mulighetene til eksportavtaler med nabolandene utgjør i tillegg et viktig utenrikspolitisk hensyn, slik han ser det.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart