NB! Mindre enn 100 ledige billetter til Gamle Logen onsdag

Det vil sannsynligvis IKKE bli anledning til å kjøpe billetter ved inngangen.

Bestill din billett på forhånd nå!

(Illustrasjonsfoto: Leif Harboe, flickr)
(Illustrasjonsfoto: Leif Harboe, flickr)

Svar på fire ofte stilte spørsmål

MIFF svarer på spørsmål fra en lærer i faget politikk og menneskerettigheter.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Torsdag 10. mars er Med Israel for fred invitert til en videregående skole i Oppland for å holde foredrag til avgangselever som tar faget politikk og menneskerettigheter. I lærerens bestilling før timen inngår fire spørsmål om «Midtøsten-konflikten». Her er hovedessensen av svarene destillert inn i ekstrem kortform, tilpasset 3-4 minutters formatet til MIFFs ukentlige radiokommentarer. I skoletimen blir det god anledning til å utdype mye av dette og svare på spørsmålene fra mange ulike vinkler. I denne nettsaken kan du klikke deg videre til artikler som gir mye mer bakgrunn.

 

1) Hvem er aktørene og interessentene?

For det første: Det har alltid vært mange flere konflikter i Midtøsten enn konflikten mellom Israel og naboene. De siste årene, etter at «den arabiske våren» ble en islamistisk og dødelig vinter, er dette blitt overtydelig. Konflikten mellom shia- og sunni-muslimer har for eksempel rast i 1400 år med skiftende intensitet. I 2016 tar den livet av mange tusen mennesker i måneden.

En fersk meningsmåling fra Pew viser at 98 prosent av jødene i Israel mener landet skal være åpent for innvandring av jøder fra hele verden. Skremt av økt antisemittisme i Europa tok noen framsynte jøder politiske initiativ for opprettelse av en jødisk stat ved Middelhavets østkyst allerede fra slutten av 1800-tallet. Helt fra starten var grunntanken å skape en nødhavn for jøder på flukt fra diskriminering og forfølgelse. Israel ble dessverre opprettet for sent til å redde jødene som ble massakrert i milliontall i Europa på 1940-tallet, men i tide til å ta imot mange hundre tusen jøder som ble jaget og presset ut av den arabiske verden i 1950- og 1960-årene.

 

2) Hva handler konflikten om?

Konflikten handler om Israel skal få fortsette å være en jødisk stat. Helt fra begynnelsen har palestinerne avvist dette. Selv kjemper de for arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men insisterer på, og kjemper for – dels diplomatisk og dels med vold og terror, at verdens eneste jødiske stat skal forsvinne.

 

3) Hva er konfliktdimensjonene?

Grunnleggende sett er to nasjonale bevegelser i konflikt, men det er også mange sterke religiøse og historiske undertoner. Den dagen palestinerne i framtiden måtte akseptere en jødisk stat og avklare permanente grenser i forhandlinger, kan de få den staten basert på sharia-lovgivning som de drømmer om. Men de kan bare få den dersom de aksepterer jødisk suverenitet i sin nabostat.

 

4) Historiske hendelser?

I tilknytning til konflikten er det historiske røtter som går flere tusen år tilbake i tid. Det jødiske folk hadde en statsdannelse mellom Middelhavet og Jordan-elven over tusen år før området ble okkupert av arabere under de store militære erobringene i de første generasjonene av islam. Jøder er ikke et fremmedelement i Midtøsten, men en urbefolkning i nettopp dette området. Noen av de viktigste merkeårene i moderne tid er opprettelsen av staten Israel i 1948, Seksdagerkrigen i 1967, fredsavtalene med Egypt (1979) og Jordan (1994), opprettelsen av palestinske selvstyremyndigheter i 1994 og Israels tilbaketrekning fra Gaza i 2005.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart