Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

To partiledere mistenkt for korrupsjon

Aryeh Deri og Isaac Herzog er satt under etterforskning for korrupsjonsanklager. (Foto: Wikimedia Commons og Flash90)
Aryeh Deri og Isaac Herzog er satt under etterforskning for korrupsjonsanklager. (Foto: Wikimedia Commons og Flash90)
Opposisjonslederen i Knesset og innenriksministeren i regjeringen er under etterforskning.

Onsdag ble det kjent at opposisjonslederen i Knesset, Isaac Herzog fra Zionist Union, er under etterforskning av det israelske politiet og skattemyndighetene. Han er mistenkt for brudd på partifinansieringsloven under valgkampen i 2013, ifølge blant andre Ynetnews.com og Times of Israel.

Etterforskningen er på et innledende stadium og dreier seg om innhenting av nødvendig dokumentasjon fra den aktuelle tidsperioden. Saken er på nåværende tidspunkt ikke klassifisert som kriminalsak av politiet.

Herzog sier at han ønsker etterforskningen velkommen, og at anklagene stammer fra politiske motstandere i blant annet Netanyahus parti Likud, som han mener forsøkte å sverte ham før valget den gangen.

– Anklagene ble benektet den gangen, og jeg er sikker på at etterforskningen nå vil føre til at disse absurde påstandene blir motbevist en gang for alltid, sier han.

 

Israels innenriksminister også mistenkt

Tidligere den samme dagen ble det offentlig bekreftet at en lignende etterforskning er satt i gang mot Aryeh Deri, som er innenriksminister i regjeringen og leder for det ultraortodokse partiet Shas. Deri opplyste selv til pressen allerede tirsdag kveld at han var mistenkt i en korrupsjonssak, og at han ville samarbeide fullt ut med politiet om etterforskningen. Detaljene i anklagen mot Deri er ikke offentliggjort ennå. Også denne etterforskningen er på et innledende stadium.

Deri er tidligere straffedømt for korrupsjon. Han ble anklaget for å ha tatt imot bestikkelser mens han var innenriksminister i den daværende regjeringen i 1993 og måtte gå av fra regjeringen det samme året. Han var Knesset-medlem fra 1992 til 1999. I år 2000 endte rettssaken mot ham med at han ble dømt. Deri sonet 22 måneder i fengsel fra 2000 til 2002.

Det hører med til historien at mange i Israel oppfattet det slik at Deri var blitt uskyldig dømt som et ledd i en generell forfølgelse fra det israelske rettsvesenet mot høyresiden. Odd Myrland skrev om dette sakskomplekset i en artikkel i 2004.

I 2012 gjorde han politisk comeback da han ble partileder i Shas. I 2013 ble han valgt inn i Knesset igjen. Etter valget i 2015 ble han med i regjeringen, først som økonomiminister og senere som innenriksminister, til tross for sin fortid.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart