Søk
Yesh Atids grunnlegger og partileder Yair Lapid. (Foto: Wikimedia Commons)
Yesh Atids grunnlegger og partileder Yair Lapid er et av politiets hovedvitner. (Foto: Wikimedia Commons)

Sentrumsstjernen som gir Netanyahu konkurranse

Yair Lapids sentrumsparti Yesh Atid får større oppslutning enn Benjamin Netanyahus Likud på ny meningsmåling.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Dersom Israel hadde holdt parlamentsvalg i dag, ville Yesh Atid blitt den store valgvinneren, ifølge en ny meningsmåling som er omtalt i Ha’aretz.

Yesh Atid [hebraisk: ”Det finnes en framtid”] ble grunnlagt i 2012 av Yair Lapid, som fra før av var en kjent journalist, forfatter og nyhetsanker for israelske Kanal 2. Partiet plasserer seg i sentrum av israelsk politikk. En av partiets hovedsaker har siden starten vært å bekjempe de ultraortodokse jødenes særrettigheter til fritak fra militærtjeneste og vanlig arbeid. Da partiet første gang stilte til valg i 2013, fikk de inn 19 representanter i Knesset og ble det nest største partiet. Yair Lapid var finansminister fra 2013 og fram til statsminister Benjamin Netanyahu avskjediget ham i desember 2014 og utlyste nyvalg. Etter valget i 2015 gikk partiet ned til 11 representanter og er dermed i dag det fjerde største i Knesset. I denne perioden er partiet en del av opposisjonen. Men det kan fort forandre seg hvis dagens oppslutning holder seg fram mot neste valg.

Den ferske meningsmålingen viser at Yesh Atid i dag ville ha fått 24 av de 120 plassene i Knesset – mer enn statsministerens parti Likud, som ville ha fått 22, og den nåværende opposisjonslederen Zionist Union (som er en koalisjon av Arbeiderpartiet og Tzipi Livnis parti Hatnua), som ville ha fått bare 13. Yesh Atid ville dermed for første gang ha blitt det største politiske partiet i Israel.

Meningsmålingen er utført av Midgam research institute og iPanel for Kanal 2-nyhetene.

 

Slik ville mandatfordelingen i Knesset ha blitt i dag, ifølge undersøkelsen:

Yesh Atid: 24 mandater (13 mandater opp fra 11)

Likud: 22 mandater (8 mandater ned fra 30)

Bayit Yehudi: 14 mandater (6 mandater opp fra 8)

Zionist Union: 13 mandater (11 mandater ned fra 24)

Den arabiske felleslisten: 13 mandater (1 mandat ned fra 14)

Yisrael Beiteinu: 10 mandater (4 mandater opp fra 6)

United Torah Judaism: 7 mandater (1 mandat opp fra 6)

Shas: 6 mandater (1 mandat ned fra 7)

Kulanu: 6 mandater (4 mandater ned fra 10)

Meretz: 5 mandater (1 mandat opp fra 4)

 

Den største forflytningen av velgere har vært fra Zionist Union til Yesh Atid – nesten halvparten av dem som stemte på Zionist Union velger nå Yesh Atid, ifølge undersøkelsen.

Selv om meningsmålingen skulle vise seg å gi riktig resultat, er ikke dette det samme som at Lapid nødvendigvis vil komme til å lede Israels neste regjering. Det kommer an på hvem som finner sammen som koalisjonspartnere. Undersøkelsen viser at en god del av velgerne som har forlatt Likud, har gjort det til fordel for høyrepartiene Yisrael Beiteinu og Bayit Yehudi, som i dag er i samme regjeringskoalisjon.

Partiet Likud har kommentert meningsmålingen på Facebook-siden sin. De mener resultatet i hovedsak skyldes den siste tidens konflikt om arbeidstillatelse på sabbaten, en sak som nå er avgjort i Høyesterett.

Yesh Atids partileder Yair Lapid gjorde seg nylig bemerket i Sverige, der han deltok i en pro-israelsk demonstrasjon.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart