Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

De fleste israelere foretrekker Hillary Clinton som USAs president

Hillary Clinton talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring)
Hillary Clinton talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring)
Israel setter pris på stabilitet, konsistens og pålitelighet hos landets viktigste allierte. Derfor er det mange israelere som foretrekker Clinton fremfor den mer ustabile og uforutsigbare Trump.

Forrige måned forsikret Donald Trump israelere at om han blir USAs neste president, kommer han ikke til å påtvinge Israel en løsning med to stater. Ifølge en meningsmåling utført av Israel Democracy Institute (IDI) og universitetet i Tel Aviv har likevel ikke Trump lyktes med å finne støtte blant israelerne. 42 prosent sier de støtter Clinton, kun 24 prosent støtter Trump. 600 israelere ble spurt om å svare på undersøkelsen via telefon mellom 5-9. oktober, skriver Times of Israel i en artikkel publisert 16. oktober.

Meningsmålingen viser at de fleste israelerne tror Hillary Clinton vil legge større press på Israel om å forhandle med palestinerne enn Donald Trump. Uansett støtter de Clinton mer enn de støtter Trump. Meningsmålingen viser også at israelerne tviler på at fred kan oppnås med palestinerne nå, men likevel støtter flertallet forhandlinger om fred.

Professor Tamar Hermann, som var med på å utføre undersøkelsen, mener at dette ikke er et nytt fenomen.

– Folk vil ikke avslutte samtalene med palestinerne fordi de mener det fortsatt er en liten sjanse for at de gir resultater, sier hun. Dersom samtalene tar slutt, vil det ikke være noe håp. De fleste tenker at realistisk sett kan ikke konflikten løses, men dersom man gir helt opp, er det ingen sjanse for at noe vil skje, mener Hermann. Allikevel tror Hermann at høyre-orienterte israelere kommer til å se negativt på amerikanernes press for fredssamtaler, i forhold til mer venstre-orienterte israelere.

Det kommer fram i undersøkelsen at flere israelske arabere enn jøder ser positivt på forhandlinger. Rundt 80.5 % israelske arabere støtter fredssamtaler, mens 48.6 % tror at en fredsavtale kommer til å oppnås. Meningsmålingen viser også at israelske arabere ser mer positivt på Israels nåværende situasjon. De er også sikre på at det kommende året kommer til å bli mye bedre enn fjoråret, angående alt fra sikkerhet til den sosioøkonomiske situasjonen, til politikk og diplomati. På den andre siden er israelske jøder mer skeptiske, og tror ikke det blir mye forandring.

Til Times of Israel sier den amerikanskfødte israelske forfatteren Yossi Klein Halevi at han i lang tid har vært kritisk til president Barack Obamas politikk i Midtøsten. Halevi forteller at han har gledet seg til å se demokratene bli straffet og tape valget i 2016. Nå er han svært skuffet over at Trump ble republikanernes kandidat. Han mener at sjansen er større for at Trump vil føre samme politikk som Obama overfor Israel. Derfor foretrekker han Hillary Clinton.

Itamar Rabinovich, tidligere israelsk ambassadør til USA, tror israelere foretrekker Clinton på grunn av at hun er mer pålitelig og forutsigbar enn den republikanske presidentkandidaten.

– Det israelske folket ser Trump som en mann som ikke er interessert eller kunnskapsrik når det gjelder utenrikspolitikk, sier Rabinovich. Det at Trump motsier seg selv og forandrer mening flere ganger, hjelper lite. Rabinovich legger til at han er blant de israelerne som er skeptiske til Trump.

Dan Arbell, tidligere leder av den nord-amerikanske avdelingen i det israelske utenriksdepartementet og tidligere diplomat ved den israelske ambassaden i Washington, mener det samme som Rabinovich. Han tror at Trump ikke er konsekvent når han snakker om Israel. Trump har sagt at han kommer til å være nøytral til konflikten, men har også uttalt at han vil støtte Israel. Det er uklart hva Trump egentlig mener og hva hans politikk angående Israel og Midtøsten kommer til å bli.

En annen spesialist innen amerikansk-israelsk politikk, Arye Carmon, er redd Trump som president vil skade forholdet mellom USA og Israel. Carmon, som etablerte Israel Democracy Institute, forteller at et stabilt og levende amerikansk demokrati er en stor ressurs.

– Trump er en trussel for det amerikanske demokratiet, sier Carmon. Han understreker at han respekterer tidligere republikanske presidenter fordi de hadde en tydelig og klar utenrikspolitikk, i motsetning til Trump.

På den annen side er det flere israelske politiske eksperter som mener at Trump kan styrke forholdet mellom den jødiske staten og USA. En tidligere israelsk tjenestemann, som foretrekker å være anonym, sier at mange israelere faktisk er positive og imponerte over Trumps meninger om Israel.

Uttalelsen bekreftes av en meningsmåling gjennomført av IDI fra september i år, som viser at flere israelere mener Trump vil bli bedre for Israel enn Clinton.

Den israelske tjenestemannen understreker at Trumps standpunkt om Jerusalem som Israels hovedstad blir verdsatt av mange israelere. I tillegg forteller han at Hillary Clinton ikke var særlig populær blant israelere da hun var USAs utenriksminister, særlig fordi hun var involvert i forhandlingene som førte til atomavtalen med Iran.

– Nå spørs det om Clinton kan ta avstand fra hennes tidligere uttalelser om Iran, sier tjenestemannen.

Clinton har generelt vært positiv til Israel og hun regnes for å være en venn av Israel. Selv om Israels statsminister Netanyahu har lovet å ikke uttale seg offentlig om valget, virker det som om han mener at Clintons holdning til Israel er vennligere enn det Obama har vært. Netanyahu møtte begge presidentkandidatene da han var på statsbesøk i USA i september. Da uttrykte de sterk støtte til Israel.

En annen grunn til at mange israelere foretrekker Hillary Clinton som president er sannsynligvis det faktum at hun er gift med Bill Clinton, som er populær i Israel. Den tidligere presidenten deltok i begravelsen til Shimon Peres, og holdt en varm minnetale for Israels tidligere president.

– Mange fleiper med at Bill Clinton utvilsomt vil vinne dersom han stiller til valg som statsminister i Israel, sier Dan Arbell. Derfor skader det ikke at Hillary er Bill Clintons kone.

På tross av at mange israelere er skeptiske til Hillary Clintons fremtidige Israel-politikk, foretrekker de at hun blir ny amerikansk president, i stedet for en ustabil Donald Trump. Usikkerheten når det gjelder Trumps Israel-politikk er mer skremmende.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart