Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sterke reaksjoner etter at Netanyahu snudde om Vestmuren

Benjamin Netanyahu blir intervjuet av Lesley Stahl (Foto: Skjermdump fra video/CBS)
Benjamin Netanyahu blir intervjuet av Lesley Stahl (Foto: Skjermdump fra video/CBS)
For første gang i historien går Jewish Agency hardt ut mot Israels regjering.

De siste mange årene har ikke-ortodokse jødiske retninger presset på for å få en ny kjønnsnøytral og åpen bønneseksjon ved Vestmuren. I 2013 ble et midlertidig bønnested åpnet og bygging av et nytt permanent bønnested pågår i den sørlige delen av Vestmuren.

Dette liker de ultraortodokse partiene i Benjamin Netanyahus koalisjon dårlig. De ultraortodokse anerkjenner ikke konservative og reformerte som legitime former for jødedom, og de avviser et kjønnsblandet bønnested.

Søndag ga statsministeren etter for press og regjeringen vedtok å utarbeide en ny plan som vil være akseptabel for de ultraortodokse partiene. En kompromissløsning vedtatt i 2016 er aldri blitt skikkelig iverksatt på grunn av motstanden fra de ultraortodokse partiene.

Regjeringens kuvending blir sett på som et klart løftebrudd blant konservative og reformerte, jødiske retninger som er de dominerende blant jøder i USA og som er på framvekst også i Israel.

– Regjeringens beslutning er i strid med visjonen til Israels grunnleggere og ånden i zionismen, sier Jewish Agency i en uttalelse. Det skal være første gang organisasjonen går direkte og offentlig imot et regjeringsvedtak, ifølge Times of Israel.

– Det er ikke tvil om at dette gjør meg irritert, sier Nathan Sharansky, leder for Jewish Agency.

– Statsministerens beslutning om å sette kompromissløsningen fra 2016 på vent er et slag mot hjertet og sjelen til verdens jøder, skriver David Horovitz, sjefsredaktør i Times of Israel.

Noen ultraortodokse talsmenn feiret regjeringens avgjørelse med å erklære at «reform-jøder aldri vil få et fotfeste» ved Vestmuren.

– Begge parter bruker sterke ord, men siste ord i saken er ikke sagt, skriver Yehuda Shlezinger i Israel Hayom. Nå vil regjeringen lage en ny plan, men så vil nok saken etter hvert også komme til Høyesterett, og der er det veldig tvilsomt at de ultraortodokse vil få viljen sin.

Knesset-medlem Elazar Stern fra sentrumspartiet Yesh Atid påpeker at saken om bønnestedet ved Vestmuren ikke var satt opp på agendaen til regjeringsmøtet søndag. Han ber riksadvokaten vurdere om saken var så viktig at statsminister Benjamin Netanyahu hadde lov til å reise saken og gjøre vedtak når regjeringens medlemmer ikke var bedre forberedt, skriver Ha’aretz.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart