Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Faksimile Facebook)
Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Facebook)

Kan han beseire Benjamin Netanyahu?

Nykommeren Avi Gabbay vant valget i det israelske Arbeiderpartiet. Nå venter en tøff oppgave.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Han blir omtalt som Israels svar på den franske presidenten Emmanuel Macron. Mandag vant nykommeren Avi Gabbay valget i det israelske Arbeiderpartiet mot partiveteranen Amir Peretz. Gabby og Peretz gikk videre til andre runde i primærvalget etter blant annet å ha slått ut den sittende lederen Isaac Herzog i første runde. Mandag ble Gabbay valgt til ny leder med 52,4 prosent av stemmene.

50 år gamle Gabbay er en tidligere forretningsmann med relativt liten erfaring fra politikken. I 2014 var han med på å danne sentrum-høyre-partiet Kulanu. Partiet vant ti seter i den israelske nasjonalforsamlingen og Gabbay var i 2015 til 2016 miljøvernminister i Benjamin Netanyahus høyreregjering. Han trakk seg fra stillingen i protest da Netanyahu utnevnte Avigdor Lieberman fra høyrepartiet Yisrael Beiteinu til forsvarsminister. I desember 2016 meldte han overgang til Arbeiderpartiet.

Selv om mange i partiledelsen ønsket Peretz som ny partileder, har partiet lovet at de vil stille seg bak den nye lederen i kampen om å vinne tilbake makten i Israel. Ikke siden Ehud Barak var statsminister fra 1999 til 2001 har Arbeiderpartiet sittet med makten i Israel. Nå håper partiet at Gabbay er mannen som skal klare å beseire høyresiden og sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Men det blir en tøff oppgave. På meningsmålingene sliter partiet i motvind.

Den tidligere statsministeren Ehud Barak er likevel optimistisk etter valget av Gabbay, som han mener tyder på en revolusjon innad i Arbeiderpartiet. På Twitter skriver Barak at han tror den nye utfordreren vil få Netanyahu til å svette.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart