Fra Knesset i mai 2015. (Illustrasjonsfoto: Knesset)
Fra Knesset i mai 2015. (Illustrasjonsfoto: Knesset)

Venter nytt Knesset-valg i februar

Stor sannsynlighet for at neste Knesset-valg blir mellom slutten av januar og slutten av februar.

Det forrige israelske Knesset-valget var 17. mars 2015. Skulle dagens nasjonalforsamling sitte hele valgperioden vil neste valg bli tirsdag 5. november.

Men det er grunn til å forvente at valget blir framskjøvet, skriver Gil Hoffman i Jerusalem Post. Han tror valget kommer til å bli mellom slutten av januar og slutten av februar 2019.

Tirsdag 7. august vedtok høyesterett at Knesset må vedta en ny lov om verneplikt for yeshiva-studenter innen 2. desember. Det er lite sannsynlig at Netanyahus nåværende koalisjon klarer å enes om en revidert lovtekst, særlig ikke like i forkant av et valg, og det er dette som gjør et valg vinteren 2019 mest sannsynlig.

Knesset kommer tilbake etter sommerferie 15. oktober. Etter at Knesset vedtar nyvalg, skal det etter loven være minimum 90 dager valgkampperiode. Normalt velger partiene å avholde valget første tirsdag deretter. Tidligste mulige dato for et nyvalg vil derfor være tirsdag 15. januar.

Men Benjamin Netanyahu har lovet, stikk i strid mot alt du så og leste i Dagbladet 7. august, å vedta en ny lov eller gjøre en lovendring som ivaretar interessene til Israels drusiske befolkning før et nytt valg. Selv om nesten alle partiene er ventet å støtte dette, vil det ta minimum noen uker etter at Knesset er tilbake fra ferie. Derfor er den tidligste realistiske valgdatoen tirsdag 29. januar.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart