Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Netanyahu har kontaktet Gantz for å etablere en bred samlingsregjering

Benny Gantz og Benjamin Netanyahu møttes torsdag 19. september på en minnemarkering i Jerusalem. (Foto: GPO)
- Valgresultat viser at det ikke er andre muligheter, sier Benjamin Netanyahu.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier torsdag formiddag at valgresultatet etter valget 17. september ikke gjør det mulig å etablere en høyreregjering i Israel. Derfor har han nå kontaktet sin rival Benny Gantz i sentrum-venstre-partiet Blue and White for å forsøke å danne en nasjonal samlingsregjering.

– Benny, vi må etablere en bred samlingsregjering, så fort som overhodet mulig. Nasjonen forventer at vi begge viser ansvar og forsøker å få til et samarbeid. Benny, la oss møtes i dag, uansett når, for å ta dette initiativet videre. Vi har ikke noen grunn til å gjennomføre et tredje valg, som jeg er imot, sier Netanyahu, ifølge den israelske avisen Israel Hayom.

Med de fleste stemmene talt opp ligger Blue and White an til å få 33 seter i parlamentet. Netanyahus parti Likud har fått 31 seter. Det trengs 61 seter i parlamentet for å ha et styringsdyktig flertall. Høyre-alliansen til Netanyahu har bare 55 seter totalt. Nå ønsker hele høyre-alliansen å samarbeide med sentrum-venstre-partiet Blue and White for å få flertall til å kunne regjere.

– Under valgkampen kjempet jeg for en høyrestyrt regjering, men dessverre viser valgresultatet at det ikke er mulig å få til, forklarer Netanyahu.

Alle partiene på høyresiden, også de religiøse, har signert en avtale om at de bare vil gå inn i en regjering samlet. Dermed blir Gantz og Blue and White i så fall tvunget til å regjere sammen med alle partiene på høyresiden.

Leder av høyrepartiet Yamina, Naftali Bennett, sier Gantz må svare på statsminister Netanyahus oppfordring med en gang og ikke boikotte samtaler med ham. «Vi har et land som må drives», sier Yamina-lederen.

Blue and White har så langt avvist tilbudet om en bred samlingsregjering med høyresiden. De omtaler det hele som et politisk spill fra Netanyahu.

– Han har bestemt seg for å gjennomføre en tredje runde med valg og nå prøver han å legge skylden på oss. Hvis Netanyahu bare trekker seg så vil det bli en samlingsregjering på dagen, sier en anonym kilde i partiet.

Onsdag sa Gantz at han håpte på en «god og effektiv samlingsregjering». Men han utelukket samtidig en allianse med Likud så lenge Netanyahu leder partiet. Gantz sier han ikke vil samarbeide med Netanyahu på grunn av korrupsjonsanklagene mot ham. Netanyahu har avvist alle anklagene.

Torsdag formiddag var 96,5% av stemmene talt opp. Det endelige resultatet er ventet torsdag kveld. Slik blir trolig mandatfordelingen i parlamentet: Blue and White 33, Likud 31, Joint Arab List 13, Shas 9, Yisrael Beytenu 8, United Torah Judaism 8, Yamina 7, Labor-Gesher 6 og Democratic Union 5.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart