Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Klarer Netanyahu å danne regjering denne gang?

Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. (Foto: Alan Santos/PR, flickr – Blue and White party, montasje MIFF)
Blir det samlingsregjering eller rett til å vende tilbake for Lieberman?

De endelige resultatene av Knesset-valget er ikke klare, men mye tyder på at Netanyahu og høyresiden har styrket seg, men uten å få flertall.

Dersom høyresiden ikke når 61 av 120 mandater – slik opptellingen står tirsdag morgen ligger det an til 59 – er det flere mulig utfall:

Samlingsregjering: Likud og Blue and White, de to største partiene, danner en samlingsregjering. Forhandlinger for å få til en slik løsning førte ikke fram etter valgene i april og september i 2019.

Lieberman vender tilbake: Avigdor Lieberman og hans parti Israel Beiteinu trakk seg fra Netanyahus regjering i desember 2018. Dersom Lieberman går med på å komme tilbake i regjering med de ultraortodokse partiene, vil det sikre flertall for Netanyahus koalisjon. Heller ikke dette har vært en aktuell løsning etter de to valgene i fjor.

Noen melder overgang: Netanyahu kan forsøke å få to, tre representanter fra sentrum- og venstrepartiene til å melde seg ut av sine partier for å støtte hans regjering. Netanyahu kan for eksempel lokke dem med løfter om å få sitte i regjering.

Raoul Wootliff, journalist i Times of Israel, nevner Orly Levy-Abekasis som en mulig kandidat til overgang. Levy-Abekasis var tidligere representant for Israel Beiteinu, men ved dette siste valget stilte hennes Gesher-parti liste sammen med Arbeiderpartiet og Meretz. Andre potensielle kandidater til overgang er Zvi Hauser og Yoaz Hendel i Blue and White. Begge har tidligere vært rådgivere for Netanyahu. Alle avviser foreløpig spekulasjoner om en mulig overgang.

Herb Keinon, journalist i Jerusalem Post, tror Netanyahu vil lykkes i å skaffe de ekstra mandatene han trenger for å danne en regjering (om ikke det endelige valgresultatet gir ham det automatisk). Keinon mener Netanyahus lederevner i en valgkamp sikret ham seieren denne gang. «Han har også oppnådd resultater det siste tiåret – innenfor sikkerhet, diplomati og økonomi – som han kan lene seg på. De fleste, om de klarer å overse sine personlige meninger om statsministeren, er enige i at landet virkelig er i en mye bedre stilling på en rekke felter enn det var før Netanyahu kom til makten i 2009,» skriver Keinon.

Anshel Pfeffer, journalist i Ha’aretz, tror det vil være liten mulighet for Netanyahu å få noen til å gjøre overgang. Pfeffer tror Netanyahus førstevalg vil være å danne en samlingsregjering med Benny Gantz, leder av Blue and White. «Netanyahu vil i hvert fall aldri igjen ha Avigdor Lieberman i sin regjering,» skriver Pfeffer.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart